Gemeente Wijdemeren - 23 mei: Verkiezingen Europees parlement

Op donderdag 23 mei zijn de verkiezingen voor het Europees parlement. Gaat u ook stemmen?

De verkiezing van de leden van het Europees Parlement is één keer in de vijf jaar. 

Waarop stemt u?

Ieder Europees land heeft een vast aantal Europarlementariërs, afhankelijk van het aantal inwoners. Voor Nederland zijn dit 26 personen. In het parlement zitten geen afzonderlijke nationale partijen, maar Europese partijen. De Europese partijen bestaan vaak uit nationale partijen die een verbinding zijn aangegaan met partijen uit (minimaal) vijf andere lidstaten.

Wie mag stemmen?

U mag stemmen als u de Nederlandse nationaliteit heeft of de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie. Heeft u de nationaliteit van een andere Europese lidstaat en woont u in Nederland, dan mag u óf in Nederland stemmen, óf in uw eigen land. Om te kunnen stemmen in Nederland had u zich moeten registreren bij de gemeente. De deadline hiervoor was dinsdag 9 april.

Stempas

Om overal in Wijdemeren te kunnen stemmen ontvangt u uiterlijk 9 mei een stempas. Deze stempas wordt gestuurd naar het adres waar u op 9 april ingeschreven stond in de Basisregistratie personen. De kandidatenlijsten volgen iets later.

Stempas kwijt?

Zonder stempas kunt u niet stemmen. Het is daarom belangrijk dat u de stempas niet vergeet mee te nemen. Mocht u uw stempas kwijtraken dan kunt u uiterlijk 22 mei tot 12.00 uur een vervangende stempas aanvragen bij de afdeling burgerzaken van de gemeente. Mocht u later uw oude stempas terugvinden, dan kunt u daarmee niet meer stemmen. Dit kan alleen met de nieuwe stempas.

Kijk voor meer informatie op www.wijdemeren.nl/verkiezingen.

woensdag 10 april 2019