Gemeente Wijdemeren - Schadeherstel in de plantsoenen

Weet u de zomer van vorig jaar nog? Hij was mooi en lang, maar ook heel droog. De bomen, struiken en planten hebben het zwaar gehad. De gemeente gaat daarom dit voor- en najaar aan de slag met herstelwerkzaamheden in de plantsoenen.

“Zo’n lange periode van droogte is vooral een risico voor jonge planten, omdat het wortelstelsel nog niet compleet is. Maar ook oudere plantsoenen hebben vorig jaar schade opgelopen. De voeding in de aarde is na zo’n 20 jaar niet meer optimaal, waardoor deze planten kwetsbaar zijn bij extreme weersomstandigheden”, aldus Martin Tijdgat, boom- en groenbeheerder van de gemeente. In mei is er een inspectieronde, in het najaar volgt nieuwe aanplant.

Herstel Appelboom-projecten

Er wordt al wel hard gewerkt aan het herstellen van zo’n 26 Appelboom-projecten, waarbij inwoners het gemeentelijk groen in hun buurt onderhouden. “Met deze inwoners stemmen we af welke planten we terugzetten”, vertelt coördinator Saskia Hille. “We kiezen natuurlijk planten die goed tegen verschillende weersomstandigheden kunnen, zoals bijvoorbeeld een prairietuin. Dit is een heel sterk bordermengsel.”

Alweer sproeien?

Ook nu is het alweer een langere periode droog. Is het tijd om de tuin te gaan sproeien? Dat hoeft alleen bij nieuwe aanplant. Oudere planten hebben geen water nodig. Ze maken hun wortels juist sterker door op zoek te gaan naar water dat dieper ligt. Zo kunnen ze een warme zomer beter overleven.

Help ook mee

De gemeente geeft alle jonge bomen vrijwel wekelijks water. Ziet u ergens jonge aanplant die last heeft van de droogte? De bomen, struiken en planten zijn u dankbaar als ze een emmertje water krijgen!

donderdag 25 april 2019