Gemeente Wijdemeren - Meer groen = minder hitte

Het was warm en droog de afgelopen weken! In een omgeving met veel stenen blijft de warmte nog meer hangen. Tijd voor meer groen in de tuin.

Door verdamping en schaduw zorgen planten ervoor dat het in de zomer minder warm wordt in uw tuin. Neem bijvoorbeeld een oude boom, die geeft dezelfde verkoeling als tien airco’s en kan tienduizend liter water per seizoen verdampen. Stenen en tegels doen juist het tegenovergestelde. Die houden de warmte vast, waardoor het nog heter wordt. Planten maken uw tuin dus koeler.

Wat kunt u doen?

Iedereen kan eenvoudig een steentje bijdragen aan een groenere omgeving, bijvoorbeeld door tegels en beton te beperken tot maximaal een kwart van de tuin, door houten schuttingen te vervangen door of laten begroeien met een groene heg óf door een groen dak aan te leggen. Met een groen dak slaat u drie vliegen in één klap. U helpt mee overlast door regen te voorkomen, zorgt voor de vogels, bijen en vlinders en houdt het eronder koel. Op een warme zomerse dag kan een groen dak vele graden schelen.

Heftige regenbuien

Bijkomend voordeel van meer groen in de tuin is dat heftige regenbuien, zoals op 12 juli, makkelijker in de bodem wegzakken. Hierdoor worden de riolen minder zwaar belast en kunnen we wateroverlast op straat (gedeeltelijk) voorkomen. Regenwater dat op uw huis valt, kunt u eventueel opvangen in een regenton en weer gebruiken om de planten mee te bewateren.

woensdag 31 juli 2019