Gemeente Wijdemeren - Pas op voor eikenprocessierups

Net als in het hele land zorgt de eikenprocessierups ook in Wijdemeren voor overlast. Bomen waarin de eikenprocessierups gesignaleerd wordt, markeren we met een lint.

Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. De pijlvormige brandharen met weerhaakjes dringen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen.

Verschijnselen

Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid, rode dikke ogen of verschijnselen die lijken op een verkoudheid. Blijf daarom uit de buurt van bomen die met een waarschuwingslint gemarkeerd zijn. Zit, lig of speel er niet onder! Dat geldt ook voor huisdieren. Ook zij kunnen last krijgen van de rupsen.

Wat kunt u doen?

Het is belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich over uw lichaam verspreiden. Bent u in aanraking geweest met een rups? Strip uw huid dan direct met plakband. Spoel daarna uw huid en ogen met lauw water. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Was kleding die in aanraking is gekomen met brandharen daarom het liefst op 60ÂșC. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Voorkomen

Gaat u naar een natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt? Zorg voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen en nesten zo veel mogelijk te vermijden. Maak kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups.

Processierups in uw tuin

Heeft u in uw eigen tuin een eikenboom met een nest? Ga de rupsen dan niet zelf bestrijden, maar neem contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 035. U kunt dan via de gemeente tegen een gereduceerd tarief de rupsen laten bestrijden.

woensdag 3 juli 2019