Gemeente Wijdemeren - Behandeling eikenprocessierups

Net als vorig jaar gaat de gemeente de eikenbomen preventief behandelen tegen processierupsen. We starten hier halverwege mei mee. Heeft u zelf een eikenboom in uw tuin? Controleer dan regelmatig of er geen nest in zit.

De rupsen zitten in mei en juni in veel eikenbomen. De processierupsen zijn te herkennen aan de grote, dichte nesten op de stam of de dikke takken van de boom. Ziet u een nest met rupsen? Meld dit dan bij de gemeente via telefoonnummer 14 035. Het is hierbij belangrijk nauwkeurig de locatie van de boom door te geven.

Jeuk, huiduitslag, irritatie

De brandharen die de rupsen op hun lijf hebben, kunnen zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen. Bent u in aanraking gekomen met een processierups of de haren van een rups? Spoel uw huid of ogen dan goed met water. Was kleding zonodig op 60 graden.

Bestrijden verplicht in risicogebied

Het college heeft een risicogebied aangewezen, waarbinnen eigenaren van eiken zelf verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van de rups. Het gaat om eikenbomen binnen de bebouwde kom, bij sportcomplexen, recreatieterreinen, jachthavens en verbindende wegen en fietspaden.

Gereduceerd tarief

Woont u binnen het aangewezen risicogebied en heeft u een besmette eik? Dan kan de gemeente de rups komen bestrijden. Hiervoor geldt een gereduceerde tarief van 125 euro excl. BTW per boom. Neem voor meer informatie contact op met de gemeente via 14 035.

donderdag 9 mei 2019