Gemeente Wijdemeren - Burgemeester sluit drugspand in Loosdrecht

De politie heeft op 9 december 2020 een gerooide hennepkwekerij aangetroffen in een woning aan de Carl Heinrich Knorrlaan in Loosdrecht. Deze woning is woensdag 13 januari 2021 op last van de burgemeester voor drie maanden gesloten.

In de woning zijn twee kweekruimtes aangetroffen. De woning was volledig ingericht voor de hennepteelt. De kwekerij kwam aan het licht na waterschade in het pand. Er was ook sprake van diefstal van stroom.

Duur van de sluiting

De burgemeester kan bij het aantreffen van een hennepplantage of een handelshoeveelheid hard- of softdrugs besluiten een woning of bedrijfsruimte te sluiten. Dit doet de burgemeester op basis van artikel 13b van de Opiumwet. De duur van de sluiting wordt onder andere bepaald door het aantal planten in de kwekerij en de beroeps- en bedrijfsmatigheid. Zo wordt er gekeken naar het aantal gebruikte materialen zoals lampen, transformatoren, koolstoffilters en groeimiddelen. Ook de diefstal van stroom en de risico's voor de omwonenden, zoals brandgevaar, worden bij de sluiting van de woning meegenomen in de beoordeling van de sluitingsduur.

Sluiting om pand uit drugscircuit te halen

De gemeente Wijdemeren treedt op tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Dat betekent dat behalve bedrijfspanden ook woningen kunnen worden gesloten waar drugs wordt aangetroffen. De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan het gevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De gemeente brengt de sluiting dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten.
“We willen drugshandel in onze gemeente voorkomen en tegengaan,” zegt burgemeester Crys Larson. “Ook als we zoals nu gerooide kwekerijen aantreffen, dan nemen we de nodige maatregelen om verdere drugsproductie en -handel te voorkomen en om te laten zien dat we dit niet tolereren in onze gemeente.”

Melding maken via de politie of Meld Misdaad Anoniem

Melding maken van (vermoedens) een hennepkwekerij kan bij de politie (0900-8844). Dit kan ook anoniem. Meld Misdaad Anoniem is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Anoniem melden kan ook via het online formulier:  www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/

donderdag 14 januari 2021