Gemeente Wijdemeren - Nieuwe bomen voor de Beukenlaan

In het nieuwe ontwerp van de Beukenlaan staan nieuwe bomen gepland. Inwoners kunnen meedenken over de uiteindelijk keuze.

Beukenlaan

Denkt u mee?

We vragen de betrokken bewoners hun keus uiterlijk 15 december aan ons door te geven via onderstaand formulier. 

Voorgestelde boomsoorten

Uitgangspunt voor de keuze was dat er duurzame, redelijk smal blijvende bomen komen, die voor 60 tot 80 jaar mee kunnen. De nieuwe bomen moeten zowel perioden van droogte als perioden van zeer natte omstandigheden aan kunnen. Op volgorde van (technische) geschiktheid stellen we de volgende boomsoorten voor (tussen haakjes de wetenschappelijke namen):

  1. Moderne iep (Ulmus ‘Lobel’). Een voorbeeld hiervan staat op ’t Jagerspaadje bij de Molenmeent
  2. Amerikaanse amberboom (Liquidambar styraciflua ‘Paarl’ of ‘Moraine’). Paarl staat in de Ireneweg en Beatrixweg in Kortenhoef.
  3. Opgaande haagbeuk (Carpinus betulus ‘Lucas’ of ‘Frans Fontaine’). Deze boom staat onder andere op de Oranjeweg in Kortenhoef
  4. Japanse tempelboom (Ginkgo biloba ‘Fastigiata’ of ‘Tremonia’). Een gewone, niet smal blijvende Ginkgo staat in de Vermeerlaan in Loosdrecht. Deze bomen groeien trager dan de andere voorgestelde bomen.
  5. Gele, groene en/of rode zuilbeuk  (Fagus sylvatica ‘Dawyck Gold’, ‘Dawyck’ en/of ‘Dawyck Purple’). Drie groene zuilbeuken staan sinds 1995 op de Wilhelminahof in Kortenhoef. Deze bomen hebben bijna hun maximale maat bereikt.

We planten de bomen aan als jonge boom met een lengte van 5 tot 6 meter en een omtrek van ongeveer 20 centimeter op ongeveer 1,30 meter. De vakken waar de bomen in staan worden beplant met laagblijvende struiken of vaste planten.

Plaatsing bomen

In het voorlopige ontwerp staan 14 nieuwe bomen gepland, die niet meer in de voetpaden, maar in de parkeerstrook zijn gesitueerd. Ondergronds krijgen deze bomen veel meer geschikte groeimogelijkheden dan de huidige bomen. Deze ondergrondse groeiruimte wordt tevens benut als opvangmogelijkheid van hemelwater bij hoosbuien. Dit is een nieuwe mogelijkheid om klimaatbestendigheid te bewerkstelligen.

Zelf een voorstel indienen?

Natuurlijk kunnen de betrokken bewoners ook zelf een voorstel indienen voor een boomsoort. Het is ook mogelijk dat er verschillende boomsoorten komen te staan. Dit kunnen we bespreken op de volgende bewonersavond, als het definitieve ontwerp wordt besproken.

Meer weten?

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met de heer Tijdgat via onderstaand formulier.

Om uw vraag in behandeling te nemen vragen wij u vriendelijk uw adresgegevens in te voeren. De velden met een * zijn verplicht.