Gemeente Wijdemeren - Annemieke Lasaroms

Sinds januari 2015 werk ik voor het Sociaal Wijkteam. Mijn specialisatie is zorg & welzijn.

Annemieke Lasaroms

Mensen komen bij het Sociaal Wijkteam terecht als er problemen zijn op meerdere gebieden. Iemand kan zichzelf aanmelden, maar dat kan ook iemand anders voor hen doen. Wij werken nauw samen met scholen, artsen, welzijnsinstellingen, wijkagenten en vrijwilligersorganisaties.

Zo gaan we te werk

Het Sociaal Wijkteam heeft wekelijks overleg. Daar worden de nieuw binnengekomen problemen of casussen verdeeld onder de medewerkers. Zodra ik een casus heb opgepakt, maak ik telefonisch een afspraak voor een huisbezoek. Samen met de mensen maak ik een 'ondersteuningsplan'. Hierin wordt opgenomen hoe zij de problemen kunnen aanpakken. Vaak is er genoeg eigen kracht, maar heeft hij of zij alleen wat hulp nodig.

Sociaal Netwerk Versterking

Ons uitgangspunt is het netwerk vergroten van de mensen en contacten versterken. Dit kan met behulp van familie of andere belangrijke personen uit de omgeving. Of met behulp van professionals. Dit noemen we 'Sociaal Netwerk Versterking'; een mooi instrument om uit te zoeken wie uit het eigen netwerk kan helpen hun problemen op te lossen. 

'Dat geeft mij veel voldoening'

Het is heel mooi om te zien dat wanneer mensen denken dat ze hun problemen niet meer kunnen oplossen, dat toch wél lukt. Eerst met behulp van het Sociaal Wijkteam en mensen uit hun omgeving. Daarna pakken zij de regie zelf weer op. Dat ik daar deelgenoot van mag zijn geeft mij veel voldoening!

Meer weten over de werkwijze van het Sociaal Wijkteam? Kijk op wijdemeren.nl/swt.