Rond 21 maart 2022 startte het bedrijf Glaspoort, een samenwerking tussen KPN en ABP, met het aanleggen van een glasvezelnetwerk in Wijdemeren. De gemeente Wijdemeren heeft hiervoor toestemming gegeven. De aanleg van het glasvezelnetwerk startte in Nieuw-Loosdrecht. In november startten ze in Nederhorst den Berg en op 27 maart 2023 starten ze in Kortenhoef. Binnenkort volgt een planning voor de andere kernen.

Aard van de werkzaamheden in de straat en tot uw gevel

De aannemer graaft in de stoepen een lange en smalle geul. Bij ieder huis, waar toestemming is gegeven voor de aansluiting op het glasvezelnetwerk, zal de aannemer, vanaf de hoofdkabel, een huisaansluiting naar de woning aanleggen. Hiervoor maakt de aannemer een gat in de voortuin. Vanaf dit punt kan de kabel ondergronds naar de gevel worden geschoten. Bij de gevel maakt de aannemer weer een gat en haalt de kabel naar boven. Hierna vertrekt de aannemer en ziet de bewoner een oranje sprietje omhoog steken. De bewoner hoeft niet thuis te zijn voor deze werkzaamheden. De werkzaamheden beginnen ’s morgens en de straat is ’s avonds weer dicht.

De stoepen gaan dus twee keer open: één keer om de huisaansluiting te maken en één keer om het glasvezelnetwerk in de stoep aan te leggen. Na de eerste keer legt de aannemer de stoep snel dicht. Na de tweede keer wordt de stoep weer netjes dicht gestraat. Vanuit de gemeente is er een toezichthouder die hier dagelijks op controleert. 

Aard van de werkzaamheden aan huis

Een paar weken later komt de aannemer dan terug om de glasvezelverbinding in huis te brengen. Hiervoor ontvangt de bewoner een voorstel voor een afspraak, laat weten of de afspraak door kan gaan. Alleen na bevestiging komt de aannemer deze afspraak na. Tijdens deze afspraak moet de bewoner wel thuis zijn. Een bewoner kan overlast ervaren als de aannemer moet boren door een muur om de kabel naar de kruipruimte te brengen. Maar ook als het aansluitpunt aan de muur moet worden vastgemaakt. Deze wordt ook aangeboord. De aannemer heeft ongeveer een uurtje per huis nodig om de kabel binnen te brengen.

Kwaliteitscheck

Met sommige bewoners worden later nog contact opgenomen voor een 2% controle zoals Glaspoort dat noemt. Dit is een kwaliteitscheck op het werk van de aannemer en wordt door een extern kantoor gedaan bij 2% van de huishoudens. Hiermee weten wij zeker dat ons netwerk doet wat wij beloven.

Glasvezel

Supersnel en betrouwbaar internet wordt steeds belangrijker in ons dagelijks leven. Om dit mogelijk te maken wordt de bestaande koperkabel vervangen door een glasvezelkabel. Via glasvezelkabels kan data met lichtsignalen worden verstuurd. Glaspoort is een initiatief van Pensioenfonds ABP en telecomprovider KPN en daarmee 100% Nederlands. Het glasvezelnetwerk van Glaspoort is een open netwerk. Dat betekent dat de inwoners van Wijdemeren zelf kunnen kiezen van welke aanbieders van internet- en telecomdiensten ze gebruik willen maken.

Meer infomatie

Stappenplan aanleg glasvezel

Heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen met Glaspoort: (088) 660 15 50.