Gemeente Wijdemeren - Voor op school

Welke programma's en ideeën zijn er voor scholen?

Julia uit groep 6 van de Antoniusschool won een tekenwedstrijd over verkeer. Voor de hele klas was er taart!

Heb je onze film van de fietsexamens al gezien? 

We filmden de verkeersexamens om te laten zien hoe belangrijk veilig naar school fietsen is. Maar óók hoe leuk het is! OBS De Linde uit Loosdrecht en de Curtevenneschool uit Kortenhoef speelden de hoofdrol. Kijk maar: www.youtube.com/watch?v=4Nh8WK_71NA

De examens werden door Veilig Verkeer Nederland (VVN) afgenomen. Er deden 270 leerlingen mee van 10 basisscholen in Kortenhoef, Ankeveen, Loosdrecht en Nederhorst den Berg.

Doet jullie school volgend jaar ook mee? Vanaf september 2018 kun je je weer aanmelden bij VVN.

 

Verkeersplein

Een verkeersplein op het schoolplein is een uitbreiding op de verkeersles in de klas. Het geeft kinderen de kans om in de pauze "verkeer" te spelen. Het plein kan de schakel zijn tussen educatie in de klas en het zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Er zijn diverse pakketten op de markt, maar met creatieve ouders kom je ook een eind! Ter inspiratie:

• Het schoolpleinpakket van Leer in het Verkeer heeft tekeningen van Dick Bruna
• Veilig Verkeer Nederland heeft een schoolpleinpakket dat geschikt is voor alle groepen
• School op Seef levert een pakket op maat, afgestemd op de beschikbare ruimte en de situaties die kinderen vaak tegenkomen in jouw omgeving
• Zelf het verkeersplein maken is leuk en leerzaam. Het kan in een paar simpele stappen:
• Teken een plattegrond van de verkeerssituaties op de route tussen school en huis. Een aantal situaties komt ieder kind tegen, zoals kruisingen (gelijkwaardig en met een voorrangssituatie), een rotonde en een zebrapad.
• Schilder of teken het ontwerp op het plein. Daar is speciale verf voor en voor een tijdelijk plein is stoepkrijt natuurlijk een oplossing.
• Alle verkeersborden die bij de situaties horen zijn te vinden op internet. Uitprinten en plastificeren kan, maar je kunt natuurlijk ook professionelere borden laten maken van hout.
• Verdeel te taken tussen kinderen uit groep 8, ouders en leerkrachten.
• Liever niet zelf maken, maar wel zelf ontwerpen? Via Verkeerstuinen kun je materialen om je eigen ontwerp te (laten) realiseren bestellen.

Naar buiten met de verkeersles

Het voorjaar staat al bijna voor de deur. We hebben de leukste ideeën verzameld om met de kinderen buiten met verkeer bezig te zijn:

  • Laat kinderen een kaart of tekening maken van de route van huis naar school. Of loop samen een rondje door de wijk en maak foto's. Je kunt later in de klas bespreken wat de kinderen een lastige situatie vinden.
  • Een week lang begeleid parkeren rond de school (met pylonnen) waar kinderen de ouders aanspreken op het parkeren rond de school.
  • Organiseer een fiets- of loopdag. Kinderen (en de activiteitencommissie!) delen koffie of cake uit aan de ouders die komen lopen of fietsen
  • Maak zelf een verkeersplein met stoepkrijt.

VerkeersLokaal

Verkeerslokaal is een online verkeerseducatieprogramma voor leerlingen in de groepen 6, 7 en 8. Het doel van het programma is om leerlingen verkeers- en gedragsregels te leren aan de hand van herkenbare verkeerssituaties op de eigen woon-schoolroute en in de eigen wijk. Lastige verkeerssituaties onderweg worden door de leerlingen aangegeven en besproken in de klas.

Lokale situaties kunnen verwerkt worden in een quiz op maat doordat foto’s worden gebruikt uit de omgeving van de school. Voor de leerlingen zijn de situaties herkenbaar en daarmee toepasbaar.
Verkeerslokaal is een goede ondersteuning om leerlingen in groep 8 en de brugklas de nieuwe school-thuisroute te laten ontdekken. In groep 7 helpt Verkeerslokaal bij de voorbereiding op het verkeersexamen.

Het programma bestaat uit 3 onderdelen:
1. Lokale verkeersquiz: verkeersvragen over verkeerssituaties in de eigen gemeente of schoolomgeving
2. School-thuisroutes: leerlingen kunnen hun eigen schoolroute intekenen in het programma.
3. Puntenpriksysteem: leerlingen kunnen zelf aangeven welke verkeerslocaties zij gevaarlijk vinden, door punten te prikken op een kaart en die te voorzien van een toelichting.

Elke leerling krijgt een eigen inlogcode. Via de website www.Verkeerslokaal.nl krijgt de leerling toegang tot het programma dat geschikt is voor digibord, PC en tablet. De docent kan de voortgang en resultaten van de leerlingen eenvoudig bekijken. Dit biedt de mogelijkheid nader op bepaalde situaties of vragen in te gaan of zelfs om er met de klas buiten op straat te gaan kijken.

ANWB Streetwise

Kinderen leren alleen in de praktijk hoe ze beter kunnen omgaan met het drukke verkeer. Daarom heeft de ANWB het programma Streetwise ontwikkeld. Een praktisch, maar vooral ook leuk en leerzaam verkeersprogramma dat aansprekend is voor alle leerlingen van de basisschool. ANWB Streetwise is opgebouwd uit 6 modules passend bij de leeftijd en ontwikkelfase van de leerlingen. Professionele instructeurs komen een ochtend naar de school en geven verkeerstrainingen op maat.

De 6 onderdelen:
ANWB Streetwise voor het basisonderwijs
1. Toet toet (groep 1 en 2)
2. Blik en klik (groep 3 en 4)
3. Hallo auto (groep 5 en 6)
4. Trapvaardig (groep 7 en 8)

ANWB Streetwise next level voor het voortgezet onderwijs
5. Verkeersworkshop ‘IK & het verkeer’ (klas 1)
6. Verkeersbus (klas 2)

Kijk voor meer informatie en inschrijven op de site van ANWB Streetwise.

Voorlezen over Verkeer

Voor de groepen 1 t/m 4 is er een leuk voorleesboek of knieboek over verkeer: ‘De Verkeerskalender’. De kalender kan zowel op de opvang als op de basisschool gebruikt worden. Bij iedere maand hoort een nieuwe les. De verkeerskalender is ook beschikbaar voor het digibord, waarbij allerlei leuke interactieve lessen en spellen horen.

De verkeerskalender is gratis en kan natuurlijk ook thuis op tablet of computer gebruikt worden. Kijk voor meer informatie op de website van het Verkeerseducatiepunt.