Op donderdag 14 april heeft burgemeester Crys Larson aan twee Wijdemeerse jongeren ‘De Optimist’ uitgereikt. Een onderscheiding speciaal voor jonge inwoners die iets bijzonders doen voor hun dorp, straat, vereniging of school.

Vaak komen deze jongeren (nog) niet in aanmerking voor een lintje of een andere onderscheiding. Om te laten zien dat de gemeente trots is op deze jonge inwoners is De Optimist ontstaan; een speciale onderscheiding voor Wijdemeerders van 6 tot 18 jaar.

Julian Hendriks (15) uit Kortenhoef
Julian is geboren met een open ruggetje. Ondanks zijn handicap is hij al op jonge leeftijd enthousiast bezig met sporten. Nadat hij zijn zwemdiploma haalde bij Sportclub Gehandicapten Gooi- en Eemland, het huidige zwemschool Waterrijk, is hij doorgegaan met wedstrijdzwemmen bij GSVA Amersfoort onder leiding van oud-paralympiër Gilbert Verweij.

 Momenteel traint Julian zes keer in de week voor wedstrijdzwemmen bij De Otters in Bussum. Hij werd afgelopen december Nederlands kampioen bij de Para junioren op de 200m en 400m vrije slag. In het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven zwom de 15-jarige twee keer naar goud en drie keer ontving hij de bronzen plak. Zijn grote droom is om ooit op de paralympische spelen uit te komen voor Nederland en misschien net als zijn grote voorbeeld Bibian Mentel paralympisch kampioen worden.

Damian van Wigcherden (10) uit Ankeveen
Damian krijgt De Optimist omdat hij zich inzet voor zijn dorp Ankeveen. Daar doet hij veel voor de andere dorpsbewoners. Zo ging hij op 1 januari van dit jaar met zijn skelter op pad om op het marktplein in Ankeveen alle rotzooi van Oud en Nieuw op te ruimen.

Op zijn school steekt hij zijn handen graag uit de mouwen in de leerlingenraad en om de meesters en juffen te helpen. Ook gaat hij regelmatig langs bij een oudere buurvrouw om haar lege flessen weg te brengen of gewoon een praatje te maken. Vriendjes uit de buurt worden vaak mee naar huis genomen voor wat drinken en een snoepje of omdat iemand zich pijn heeft gedaan en een pleister nodig heeft. Damian is een zorgzame jongen die graag klaarstaat voor een ander. Daarmee is hij dan ook een voorbeeld voor andere kinderen.

vrijdag 15 april 2022