Als het kwik flink onder nul daalt, wordt Wijdemeren heel even het middelpunt van Nederland. De schaatskoorts breekt uit en duizenden schaatsliefhebbers komen onze kant op in de hoop een prachtige schaatstocht te kunnen maken. Onlangs was het weer zover. Onze buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) Alex Buitenhuis vertelt wat dit voor zijn werk betekent.

BOA Alex

Alex: “Ik werk acht jaar voor Wijdemeren en heb vijf keer een schaatsperiode meegemaakt. Het verbaast mij elke keer weer hoe intens de schaatskoorts bij mensen is. Voor ons als gemeente en wij als BOA’s is het de kunst om samen met de ijsclubs, de politie et cetera de schaatsperiode zo veilig mogelijk te laten verlopen. We proberen de (verkeers)toestroom zo goed mogelijk te reguleren zodat onze inwoners thuis en van huis kunnen komen. Ook de hulpdiensten moeten natuurlijk kunnen aanrijden. En we vragen bezoekers de adviezen van de ijsclubs op te volgen. Want natuurijs is eigenlijk altijd onbetrouwbaar.

Voorbereid op schaatsgekte

Jaarlijks starten we, samen met de ijsclubs, al in september met de voorbereidingen op een eventuele schaatsperiode. Het is fijn om zaken dan al afgestemd te hebben met elkaar, mocht de schaatsgekte toeslaan. Mensen parkeren op rare plekken en stappen het ijs op, soms nog op ijs dat helemaal nog niet dik genoeg is. Gelukkig is dat dit keer redelijk goed afgelopen. Slechts één persoon is op de Vuntusplas in een wak beland. Helaas hebben we wel ruim veertig parkeerbonnen moeten schrijven. Dat is jammer, want dat is iets wat je eigenlijk in zo’n schaatsweekend niet wilt”.

Persoon vermist?

Alex: “Toen ik zaterdagochtend zag dat er een auto met bon er nog steeds stond, maakte ik mij toch wel zorgen. Even ging door mijn hoofd dat diegene misschien wel ongemerkt in het water was gekomen. Op basis van het kenteken kwam ik erachter dat het ging om een inwoner van een buurgemeente. Mijn BOA-collega van die gemeente ging naar het huisadres en daar bleek dat de eigenaar heel verstandig was geweest. Hij had te veel gedronken en had de auto daarom laten staan”. Toch een opluchting, besluit Alex met een lach.

vrijdag 23 december 2022