Gemeente Wijdemeren - Wijkbrandweer voor advies en woningcheck

Johan Landwaart beantwoordt als Wijkbrandweer in ’s-Graveland, Ankeveen en Kortenhoef regelmatig vragen over de plaatsing van rookmelders.

Sinds 1 juli is het wettelijk verplicht om op elke verdieping van je woning een werkende rookmelder te hebben.

Johan zit al ruim 27 jaar bij Brandweer ’s-Graveland en is voormalig eigenaar van de plaatselijke supermarkt. Hij is dus inmiddels geen onbekende meer in zijn buurt. Behalve advies geven over het plaatsen van rookmelders voert hij ook woningchecks uit op aanvraag van inwoners, thuiszorg of woningcorporatie.

Hulpverlener

Zo kwam hij op verzoek van een woningcorporatie binnen bij een woning waar de spullen overal opgestapeld lagen. ‘Ik kan iemand daarmee niet helpen, ben op zo’n moment ook geen handhaver, maar hulpverlener in de breedste betekenis van het woord. Ik ben er voor de veiligheid van de bewoner en die van de buren.’

Johan gaf er tips, er werden rookmelders opgehangen en nog altijd komt hij af en toe langs voor een praatje en controle van de vluchtweg.

Praatje De functie Wijkbrandweerman vervult Johan naast zijn werk voor de afdeling Operationele informatievoorziening van Brandweer Flevoland. Daarnaast is hij vrijwillig brandweerman in ’s-Graveland en is hij ook postcoördinator van die brandweerkazerne. In al die functies is het menselijke aspect de overeenkomst.

‘Dat vond ik al het leukst in mijn werk als supermarkteigenaar. Ook Wijkbrandweerman heeft dat in zich. Het is niet alleen de woningcheck of dat advies maar het heeft ook een sociale functie. Dat praatje, mensen aanhoren is ook belangrijk.’

Voor alle veelvoorkomende vragen over de rookmelderverplichting: www.rookmelders.nl. Johan Landwaart is Wijkbrandweerman voor 's -Graveland, Kortenhoef en Ankeveen en bereikbaar via 06-10318369 en wijkbrandweer-graveland@brandweergooivecht.nl.

dinsdag 19 juli 2022