Op maandagavond 14 maart zijn mensen uit de omgeving van het Drieluik in Loosdrecht geïnformeerd over de plannen om het pand klaar te maken voor de opvang van zo’n 25 vluchtelingen. Met andere locaties die de gemeente op het oog heeft worden nog afspraken gemaakt. In totaal heeft de gemeente op korte termijn dan opvang voor ongeveer 50 vluchtelingen. Dat is los van de vluchtelingen die al bij mensen thuis worden opgevangen.

“Dit is een mooi begin”, zegt burgemeester Crys Larson. “Het is echter niet het enige wat er in onze gemeente gebeurt. Inmiddels zijn er ruim 30 vluchtelingen opgevangen bij mensen thuis of in vakantiewoningen die door eigenaren beschikbaar zijn gesteld. Het is goed om te zien dat er zoveel mensen willen helpen”. 

Inschrijven voor ondersteuning en veiligheid
In een oproep aan alle inwoners van de gemeente vraagt de burgemeester aan alle mensen die hebben opgevangen om dit door te geven aan de gemeente via oekraine@wijdemeren.nl. De gemeente gaat hen vervolgens uitnodigen om hen in te schrijven in de gemeente, zodat dat ze geholpen kunnen worden met zorg, onderwijs, werk en inkomen als dat nodig is.

“Het inschrijven is ook van belang voor de veiligheid van de vluchtelingen. We willen weten of het goed met ze gaat en niet dat ze mogelijk in verkeerde handen vallen. Hun veiligheid is onze eerste zorg”, aldus de burgemeester. “Afgelopen weekend ben ik op bezoek geweest bij een gezin dat wordt opgevangen door een inwoonster van Kortenhoef. Hun verhaal was aangrijpend en het heeft me nog meer motivatie gegeven om goede opvang te organiseren, inclusief zorg”.

Coördinatieteam
Er is sinds de vluchtelingenstroom op gang kwam een coördinatieteam van de gemeente aan de slag gegaan. Ze inventariseren opvanglocaties, regelen eventuele verbouwingen en andere aanpassingen, zorgen voor meubels en andere inboedel en helpen vluchtelingen met inschrijven. [lees verder]

Iedere vluchteling - gezin, groep of individueel - krijgt een contactpersoon. En mocht het zover komen dat de gemeente moet uitwijken naar crisisnoodopvang in bijvoorbeeld sporthallen, dan is dat team daarop voorbereid.

 Crys Larson: ”Hopelijk komt het zover niet en kunnen we mensen meteen opvang bieden voor langere tijd. Daar ligt nu de focus want dat geeft stabiliteit. Kinderen moeten naar school kunnen en vriendjes maken. Ook de ouders hebben een rustige basis nodig. Steeds verhuizen geeft teveel stress”.

Oproep
De gemeente zoekt nog naar locaties waar vluchtelingen voor minimaal een half jaar tot een jaar kunnen wonen. Voor suggesties, ideeën en vragen is het coördinatieteam beschikbaar. Daarnaast zijn vrijwilligers van harte welkom. De komende tijd kan de gemeente hulp gebruiken bij het inrichten van locaties, zoals schilderwerk, het verhuizen van inboedels en allerlei andere hand- en spandiensten.

Contact opnemen met het coördinatieteam kan via oekraine@wijdemeren.nl

dinsdag 15 maart 2022