De gemeente maakt 9 hotelkamers aan de Dammerweg 3 in Nederhorst den Berg samen met de eigenaar klaar voor de opvang van ongeveer 18 Oekraïense vluchtelingen. Op dinsdag 22 maart zijn de bewoners uit de omgeving tijdens een inloopavond over de plannen geïnformeerd.

 Tijdens de inloopavond in Nederhorst den Berg, waar direct omwonenden van de opvanglocatie voor waren uitgenodigd, hing er een positieve sfeer. De dorpsbewoners stelden veel vragen aan de dorpscoördinatoren. Ze legden uit dat er, naast de kamers voor de Oekraïners, ook een keuken en gemeenschappelijke ruimte komt aan de Dammerweg 3. Ook wethouder Rosalie van Rijn was aanwezig voor het beantwoorden van vragen. Na het gesprek boden veel van de aanwezigen hun hulp aan in de vorm van spullen of diensten voor de Oekraïners.

Vierde opvanglocatie

Na het Drieluik in Loosdrecht, de voormalige beheerderswoning van de Hilversumsche Mixed Hockey Club (HMHC) en een leegstaande recreatiewoning, is dit de vierde opvanglocatie binnen de gemeente Wijdemeren. Het Drieluik en de beheerderswoning zijn naar verwachting volgende week klaar om de eerste vluchtelingen te ontvangen. De locatie aan de Dammerweg 3 is waarschijnlijk de volgende week of de week erna gereed voor gebruik.

In totaal organiseert de gemeente daarmee opvang voor ongeveer 55 vluchtelingen. Dat is los van de vluchtelingen die al bij mensen thuis worden opgevangen. Met deze vluchtelingen en de mensen die hen heb opvangen, is goed contact vanuit de wijkteams van de gemeente.

Andere locaties

De gemeente is nog steeds op zoek naar locaties waar vluchtelingen voor minimaal een half jaar tot een jaar kunnen wonen. Hiervoor kijkt de gemeente ook naar locaties waar eventueel containerwoningen of tiny houses kunnen worden geplaatst. Voor suggesties en ideeën voor opvanglocaties is het coördinatieteam beschikbaar via oekraine@wijdemeren.nl.

Focus ligt op de opvang van de vluchtelingen voor langere tijd omdat dat stabiliteit geeft. De vluchtelingen hebben dan een basis waar ze tot rust kunnen komen. Zo kunnen kinderen dan naar school gaan en sociale contacten leggen. 

Spullen voor inrichting

Voor de inrichting van de opvangplekken is de gemeente nog steeds op zoek naar spullen. Zo zijn op dit moment éénpersoonsbedden en matrassen nodig. Op de website van De Appelboom (www.deappelboom.nl) wordt bijgehouden welke spullen op dit moment nodig zijn.

Oproep vrijwilligers

Naast opvanglocaties en spullen, zijn ook vrijwilligers van harte welkom. De komende tijd kan de gemeente namelijk hulp gebruiken bij het inrichten van de verschillende locaties, zoals schilderwerk, het verhuizen van inboedels en allerlei andere hand- en spandiensten.

Contact opnemen met het coördinatieteam kan via oekraine@wijdemeren.nl.

woensdag 23 maart 2022