De commissaris van de Koning, Arthur van Dijk, heeft vorige week onze gemeente bezocht. Arthur van Dijk sprak met college en raad, inwoners en ondernemers. De commissaris was zichtbaar onder de indruk van het eiland Robinson Crusoë, waar Sailwise aangepaste vakanties verzorgt voor mensen met een beperking. Ook had hij een "een indringend en mooi gesprek" met een Oekraïense vluchteling en de vrijwilligers van de IJsclub Nederhorst den Berg die hard hebben gewerkt om woningen voor mensen uit Oekraïne op te knappen.

Burgemeester Crys Larson: “We hebben het ambtsbezoek van Arthur van Dijk aangegrepen om onze mooie gemeente en prachtige initiatieven van inwoners te laten zien én om in gesprek te gaan. Daarbij was ook veel ruimte voor actuele thema’s en onderwerpen. We hebben als college een goed gesprek gehad over actuele kwesties, zoals stikstofproblematiek, en de partnerschap tussen gemeente en provincie.”

Robinson Crusoë

Het college van burgemeester en wethouders ontving Arthur van Dijk in Oud-Loosdrecht voor de lunch. Na de lunch vertelde Renske van Rietbergen over Sailwise. Deze organisatie ziet actieve vakanties op het water als een ideaal middel zijn om bij te dragen aan de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van mensen met een handicap of beperking. “We denken in mogelijkheden, niet in beperkingen.”

Een van de locaties van Sailwise is het eiland Robinson Crusoë, op de Loosdrechtse Plassen. In de boot op weg naar dit eiland, vertelde Jasper Blom van Jachthaven ’t Anker over de samenwerking tussen ondernemers, maatschappelijke organisaties en gemeente binnen recreatief Wijdemeren. Eenmaal op het eiland volgde een rondleiding en veel gesprekken met gasten en medewerkers. Alles kan, is het uitgangspunt. “Als ik iets geks verzin, bedenken ze hier hoe het kan”, vertelde een van de gasten.

IJsclub Nederhorst den Berg

In Nederhorst den Berg werd de commissaris van de Koning hartelijk ontvangen door een vluchteling uit Oekraïne, zijn kinderen en leden van de IJsclub. De laatsten hebben aan de Kastanjelaan hard gewerkt om woningen geschikt te maken voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Het bezoek werd afgesloten met een goed gesprek met de gemeenteraad. Hierin kwamen ook veel belangrijke kwesties aan de orde kwamen, zoals participatie, integriteit en het belang van een stabiele bestuurscultuur en regionale samenwerking.

Burgemeester Larson: “We hebben Arthur van Dijk in korte tijd een goed beeld van onze gemeente kunnen geven. Hij heeft zelf kunnen ervaren hoe betrokken onze inwoners en raadsleden zijn. We willen een goede samenwerking met de provincie en nemen daar als gemeente ook onze verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld door ambtelijke en bestuurlijke contacten te verstevigen. Provincie en gemeente staan als overheden aan de lat voor vele maatschappelijke dilemma’s en problemen. Daar moeten wij samen met inwoners passende oplossingen voor vinden.”

maandag 19 september 2022