Maandag 18 maart zijn we begonnen met het aanplanten van zo’n 180 nieuwe bomen. Jaarlijks kappen we ongeveer 100 bomen omdat ze dood zijn of onveilig worden. Een deel van deze bomen wordt nu vervangen.

De nieuwe bomen zijn een combinatie van (West) Europese boomsoorten en bomen uit de rest van de wereld. Alle bomen zijn in Nederland gekweekt en worden erop uitgezocht dat ze minstens 40 jaar meegaan en een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in onze gemeente. Daarnaast onderzoeken we in kleine aantallen nieuwe boomsoorten op hun geschiktheid in onze zure, natte en arme gronden. Het gaat dan met name om bomen uit warmere gebieden die passen bij de opwarmende temperaturen. 

Bijzondere bomen

We hebben in onze gemeente ook een aantal bijzondere bomen staan met een grote historie of spectaculaire blad- en bloeivormen, herfstkleuren of geuren. Zo plaatsen we op de openbare begraafplaats in Loosdrecht een treuresdoorn waarvan lang gedacht werd dat hij was uitgestorven. Een bomenliefhebber vond nog 1 levend exemplaar in een botanische tuin en kon hier een stekje van meenemen. Van deze esdoorn staat in onze gemeente nu een nakomeling. Zo staan er in Wijdemeren meerdere bomen die nergens anders in Nederland te vinden zijn. 

Meer informatie

Het aanplanten van de nieuwe bomen duurt nog tot en met 5 april. Wilt u weten welke bomen bij u in de buurt aangeplant worden? Kijk op www.wijdemeren.nl/bomenbeleid.  

woensdag 27 maart 2024