De voorgenomen extra verhoging van 5 procent voor de OZB (Onroerende Zaakbelasting) voor woningen is voor 2025 volledig geschrapt. Dat betekent dat de OZB-stijging beperkt blijft tot een inflatiecorrectie van 2,4 procent. De OZB voor niet-woningen wordt wel met 5 procent verhoogd (plus 2,4 procent inflatiecorrectie). Zo ontstaat een meer evenredige verdeling van de lasten. Dit staat in de begroting 2025-2028, die het college aan de raad aanbiedt.

Wethouder Gert Zagt (Financiën): “Deze begroting is tot stand gekomen onder bijzondere politieke omstandigheden.” Sinds de raad van 11 juli is er geen coalitie. Het huidige college biedt de gemeenteraad de begroting aan, wetende dat er in de tussentijd gewerkt wordt aan de vorming van een nieuwe coalitie en nieuw college. “We kunnen niet wachten met het opstellen van de begroting”, legt de wethouder uit. Wijdemeren wordt geacht een begroting 2025 op te stellen, zodat de raad deze op tijd voor de provincie (15 november) kan vaststellen.

De Kadernota en het Financieel Herstelplan vormen de leidraad voor de begroting, aangevuld met recente ontwikkelingen en wensen vanuit de gemeenteraad, zoals verruiming van minimaregelingen. De extra kosten hiervoor, € 200.000, heeft Wijdemeren volledig binnen de begroting kunnen opvangen. Evenals de kadernota bevat deze begroting geen nieuw beleid. De financiële en organisatorische situatie van Wijdemeren geven hier geen ruimte voor.

Niet stilstaan

“Dat betekent niet dat we stilstaan”, benadrukt wethouder Zagt. “Aan de ene kant werken we toe naar een herindeling met de gemeente Hilversum per 1 januari 2027. Dit gaat veel van onze capaciteit vragen. Aan de andere kant werken we ook hard om de basis op orde te brengen en het financieel herstelplan uit te voeren. We beginnen te zien dat dit vruchten afwerpt.” Zo is het weerstandsvermogen flink verbeterd: de algemene reserve is gegroeid van ruim 8 ton euro (per 12 juli 2022) naar ruim 8 miljoen euro (per 1 januari 2024).

Gert Zagt: “We zijn ook druk bezig om het achterstallige onderhoud in de openbare ruimte aan te pakken.” Zoals de herinrichting van de Prinsessenbuurt, wegwerkzaamheden en het vervangen van bruggen en beschoeiingen. Ook voor 2025 staan verschillende projecten (klein en groot) op de planning om wegen, riolering, bruggen, beschoeiingen en verlichting op te knappen of te vernieuwen.

Recreatie en toerisme versterken

Het college stelt voor om zowel in 2025 als 2026 1 ton extra beschikbaar te stellen vanuit de reserve Recreatie en Toerisme. Deze reserve wordt jaarlijks aangevuld met 10 procent van de opbrengst van de toeristen- en forensenbelasting. “Dit hebben we ook zo met de recreatiesector afgesproken”, vertelt de wethouder. Het geld is bedoeld om samen met de sector initiatieven te ontplooien om de recreatieve en toeristische sector te versterken. Het Adviesorgaan Recreatie&Toerisme adviseert over de besteding van de middelen.

Begroting meerjaren sluitend

Het begrotingssaldo is in 2025, 2027 en 2028 positief. De begroting van 2026 laat een overbrugbaar tekort zien. Zoals de Kadernota de titel ‘Koersvast!’ meekreeg, heeft deze begroting hetzelfde doel: op koers blijven. Gert Zagt: “We blijven vol inzetten op financieel herstel en toewerken naar de herindeling. We realiseren ons dat dit veel kan vragen van onze inwoners, ondernemers en de ambtelijke organisatie. Het is daarbij belangrijk om niet uit het oog te verliezen hoe ver we al zijn gekomen. En te beseffen dat we er nog niet zijn. Deze begroting 2025-2028 is ons inziens weer een stap vooruit en we bieden deze dan ook met gepaste trots aan.”

Begrotingsraad

De commissie Bestuur en Middelen behandelt de begroting op 7 november. De begrotingsraad, met algemene beschouwingen, vindt op 14 november plaats. Deze raadsvergadering start om 15.00 uur en is, zoals altijd, openbaar.

maandag 30 september 2024