Wijdemeren gaat onderzoeken wat de mogelijke effecten zijn van een fusie. In eerste instantie doen we dit samen met Hilversum. Als Gooise Meren op 13 maart besluit om een fusie verder te verkennen, doet ze ook mee met het onderzoek.

De onderzoeken zijn bedoeld om de gemeenteraad een beter beeld te geven van de mogelijke effecten van de fusievarianten. Eén van de varianten is een fusie van Hilversum en Wijdemeren. Afhankelijk van de uitkomsten van Gooise Meren kunnen er nog twee varianten bij komen: een fusie met Gooise Meren en een splitsing van Wijdemeren over beide gemeenten.

Waar gaan de onderzoeken over?

Wat betekent een fusie voor de woonlasten van inwoners? Op welke manier kunnen en willen de partnergemeenten inspelen op eerder opgehaalde input van inwoners in Wijdemeren? En wat betekent het voor de organisatie in het gemeentehuis? Dat zijn een paar vragen waar de onderzoeken antwoord op moeten geven. Het zijn geen makkelijke vragen, dus de gemeente is daar de komende periode druk mee bezig.

De informatie uit de onderzoeken moet de raad helpen om een zorgvuldig en weloverwogen besluit te nemen over eventuele fusiepartner(s). We verwachten dat de gemeenteraad dit voor de zomer kan doen.

woensdag 13 maart 2024