Gemeente Wijdemeren - Drie Optimisten uitgereikt tijdens nieuwjaarsbijeenkomst

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op woensdag 8 januari werd voor het eerst de gemeentelijke onderscheiding ‘De Optimist’ uitgereikt. Drie Wijdemeerse jongeren ontvingen de onderscheiding.

Veel jongeren in Wijdemeren doen iets bijzonders voor hun dorp, straat, vereniging of school. Vaak komen zij (nog) niet in aanmerking voor een lintje of een andere onderscheiding. Om te laten zien dat de gemeente trots is op deze jonge inwoners is De Optimist ontstaan; een speciale onderscheiding voor Wijdemeerders van 6 tot 18 jaar. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst mochten drie jongeren de eerste ‘Optimisten’ in ontvangst nemen.

Ram van de Pas (2005) uit Loosdrecht: getalenteerde judoka

Ram groeide op met judo en bleek hier al vroeg talent voor te hebben. Hij heeft al meer dan tien internationale judotoernooien op zijn naam staan, werd vier keer districtskampioen onder de 12 jaar en werd één keer derde en één keer vijfde op de Nederlandse kampioenschappen. Hierdoor traint hij bij TopJudo Amsterdam en kreeg hij van de Judo Bond de beloftenstatus; een trainingstraject dat is weggelegd voor jonge judoka’s die geëindigd zijn in de top vijf bij het Nederlands kampioenschap.

Door zijn wedstrijdprestaties maar ook door zijn veelzijdige en originele stijl van judoën laat hij zien hoe je plezier met presteren kunt combineren op hoog niveau. Hij wordt hierdoor gezien als een inspirerend voorbeeld voor andere judoka’s. Het is zijn droom om ooit mee te doen aan de Olympische Spelen.

Josh Renkema (2004) uit Nederhorst den Berg: Paralympisch zwemmer

Josh werd geboren met een open rug en ontdekte het zwemmen tijdens zijn oefeningen in het revalidatiecentrum. Hij werd lid van zwemvereniging De Otters in Bussum en werd als 9-jarige jongen als uitgeroepen tot Sporttalent van het Jaar door het Fonds Gehandicaptensport.

Josh is nationaal talent van NOC*NSF en opgenomen in de Paralympische Junioren-selectie van de KNZB. Hij nam eerder deel aan de Nederlandse Jeugd en Junioren Kampioenschappen en won twee keer brons. In 2020 doet Josh mee aan internationale wedstrijden. Hij is door sportgrootheden als Bibian Mentel al geprezen voor zijn grote talent en doorzettingsvermogen.

Quinten van der Horst (2003) uit Loosdrecht: jonge filmmaker

Film maken is Quintens passie. Ondanks zijn jonge leeftijd is hij zeer betrokken bij een aantal maatschappelijke problemen, zoals klimaatverandering. Hij maakt vaak films over zaken die hem bezighouden. Op zijn 15e maakte hij de korte film Dessication (uitdroging). De film is afgelopen zomer met toestemming van Staatsbosbeheer opgenomen in een bos bij Lage Vuursche. Hij stelde zelf zijn crew samen met zes leeftijdgenoten. Ook financierde hij de film en deed aan fundraising. Door zijn maatschappelijk stage bij het Filmtheater in Hilversum kreeg hij onlangs de kans zijn film op groot doek te presenteren.

Met het medium film wil Quinten het publiek bewustmaken van belangrijke thema’s die er in de wereld spelen en de eventuele gevolgen daarvan. Het is zijn wens om naar de Filmacademie te gaan en in Amerika te gaan studeren.

Nieuwjaarsspeech 2020

De speech van burgemeester Crys Larson voor het nieuwe jaar kunt u hier nalezen.

donderdag 9 januari 2020