Gemeente Wijdemeren - Broedende karekieten en ijsvogels gespot

In de Loosdrechtse Plassen zijn op twee legakkers nieuwe broedlocaties ontdekt van de grote karekiet. De legakkers zijn voorgaande jaren afgezet met een raster om ganzenvraat tegen te gaan en daarmee de groei van waterriet te bevorderen. De moerasvogel kan er dan broeden. En met succes!

Onderzoeker Jan van der Winden: “Ongeveer 11 tot 13 mannetjes lijken er nu een vast territorium te hebben. De meeste hebben inmiddels een wijfje weten te strikken. Er zijn nu paren met jongen, eieren en ook nog vrouwtjes die een nest aan het bouwen zijn.” Het project ‘ganzenvraat tegengaan’ maakt deel uit van het Uitvoeringsplan Oostelijke Vechtplassen.

Nest ijsvogels in jachthaven


Op verzoek van Jachthaven Kortenhoef heeft ijsvogelwerkgroep ‘Jelle Harder’ een natuuroever met twee ijsvogelwanden gecreëerd in samenwerking met ecoloog Jan van der Winden en een landschapsarchitect. Het doel was binnen 5 jaar een ijsvogelnest in de wand te krijgen. De oever is ingezaaid met een speciaal bloemenmengsel en er is plas/dras aangelegd voor amfibieën. Het resultaat: al na 1.5 jaar zit er een ijsvogelnest met minimaal 3 jongen. Daarnaast wordt de oever regelmatig bezocht door reeën, vossen en stikt het er van de insecten en amfibieën. Een voorbeeld van hoe natuur en recreatie kunnen samengaan.

maandag 6 juli 2020