Gemeente Wijdemeren - Succesvol eerste halfjaar dorpenteam

Het team dorpenbeleid van de gemeente Wijdemeren heeft een succesvol eerste halfjaar achter de rug. Naar verwachting krijgen de dorpenavonden uit 2019 in het laatste kwartaal van 2020 vervolg.

Veertien inwonersinitiatieven zochten na de dorpenavonden contact met het dorpenteam over het dorpsbudget. Zo werd bijvoorbeeld een film van inwoners over Ankeveen in oorlogstijd ondersteund. Ook Inwonersinitiatief  ‘Mijn baas ruimt op’ werd als pilot opgeschaald: er werden meer dan 30 afvalbakken en dispensers met biologisch afbreekbare afvalzakjes geplaatst. Het zorgde voor ruim 70 procent minder hondenpoep op straat. Het dorpenteam bood ook een tijdelijke oplossing voor de huisvesting van initiatief de Tasjesbibliotheek, dat lezen en leesvaardigheid stimuleert, en zijn in gesprek over een structurele oplossing.

Verbinding op afstand

De uitvoering van het dorpenbeleid werd voor een deel stilgelegd vanwege de coronamaatregelen. Het vervolg op de dorpenavonden, met als doel een dorpsontwikkelplan voor ieder dorp, is daarom uitgesteld naar eind 2020. Inwoners die in de knel komen vanwege het coronavirus koppelt het dorpenteam nu aan vrijwilligers en organisaties via www.deappelboom.nl/coronahulp. Ook maakt één van de dorpscoördinatoren onderdeel uit van een tijdelijk team binnen de gemeente dat ondernemers en organisaties adviseert bij het opstarten van hun activiteiten volgens RIVM-richtlijnen. Het dorpenteam blijft, ook deze zomer, op afstand verbinding zoeken met inwoners, ondernemers, organisaties, verenigingen en stichtingen.

Waardering door inwoners

Wethouder Rosalie van Rijn: “Door de vliegende start in februari weten inwoners het team dorpenbeleid goed te vinden, ook in tijden van corona. Het dorpenteam weet snel te schakelen en komt met creatieve oplossingen. Regelmatig weten zij in moeilijke dossiers beweging te krijgen. Het laagdrempelige contact, de reactiesnelheid en betrokkenheid van het team worden door inwoners zeer gewaardeerd.”

Zie voor meer informatie: www.wijdemeren.nl/dorpenbeleid.

woensdag 1 juli 2020