Gemeente Wijdemeren - 200.000 euro subsidie voor groene daken in Wijdemeren

Inwoners van de gemeente Wijdemeren kunnen vanaf vrijdag 12 juni subsidie aanvragen voor een groen dak. In mei stelde de gemeenteraad hiervoor in totaal 200.000 euro beschikbaar voor 2020 en 2021.

Het klimaat verandert en dat zorgt ervoor dat we vaker te maken hebben met hevige regenbuien en langere perioden van droogte en warmte. Groene (sedum) daken zijn effectief in het bergen en vertraagd afvoeren van regenwater. Daarnaast werken de planten goed als dakisolatie in de winter, geeft het verkoeling in de zomer, vermindert het geluidsoverlast en stimuleert het de biodiversiteit. 

Laagdrempelig

Wethouder Joost Boermans: “Ik ben erg blij dat we deze subsidie mogen gaan verstrekken. Het aanleggen van een groen dak is een laagdrempelige manier om een bijdrage te leveren aan een klimaatbestendige toekomst van onze dorpen. Bovendien ziet het er ook nog eens hartstikke leuk uit.”

4000 m2 groen dak

In 2020 en 2021 is er 100.000 euro subsidie beschikbaar per jaar. Hiermee kan per jaar 4000 vierkante meter groen dak worden aangebracht. Inwoners en bedrijven ontvangen maximaal 25 euro subsidie per vierkante meter tot een maximaal bedrag van 1000 euro. De subsidie wordt verstrekt op de aanlegkosten en/of het materiaal van het groene dak. Voor de actie geldt op=op. Kijk voor meer informatie en subsidieaanvragen op www.wijdemeren.nl/groendak.

De subsidie op groene daken is onderdeel van de Nota Klimaatadaptatie. Hierin staan maatregelen die de gemeente neemt om wateroverlast, als gevolg van het veranderende klimaat, zo veel mogelijk te beperken.

Collectieve inkoop

De Energiecoöperatie is bezig met het voorbereiden van een collectieve inkoopactie voor groene daken. Hierbij kunnen inwoners collectief en tegen gunstige voorwaarden (materiaal voor) hun groene dak afnemen en, indien gewenst, een onderhoudscontract af sluiten. De collectieve inkoopactie kan gecombineerd worden met de gemeentelijke subsidieregeling. Kijk ook op www.ecwijdemeren.nl.

vrijdag 12 juni 2020