Gemeente Wijdemeren - Inwoners bewateren plantsoenen

Na twee extreem droge jaren is er ook in 2020 nog maar zorgwekkend weinig regen gevallen. Dit heeft gevolgen voor de jonge aanplant in de gemeenteplantsoenen en bij de participatieprojecten van de Appelboom. Deze zomer helpen inwoners daarom bij het bewateren van de plantsoenen.

Het onderzoek naar de droogteschade van de afgelopen jaren is nog niet helemaal afgerond, toch is nu al duidelijk dat de droogte van de afgelopen maanden tot nieuwe schade en extra schade zal leiden.

Kostbaar

Door de droge zomer van 2018 moest vorig jaar onder andere bij veel Appelboomprojecten de beplanting worden vernieuwd. Dit is geen duurzame oplossing. Tegelijkertijd is het langdurig bewateren van jonge aanplant door een aannemer erg kostbaar.

Enthousiaste reacties

Inwoners die al betrokken zijn bij de participatieprojecten van de Appelboom, zijn daarom gevraagd of zij, tegen een (kostendekkende) vergoeding, willen helpen bij het bewateren van de gemeenteplantsoenen. “Hier werd door velen ontzettend enthousiast op gereageerd,” aldus wethouder Boermans. “Voor 35 projecten hebben wij inmiddels goede afspraken kunnen maken over het water geven. Soms krijgen mensen een vergoeding, soms voorzien we in geschikt materiaal en soms beiden. Deze samenwerking verlaagt de kosten, levert groenere plantsoenen op, maar vergroot ook de betrokkenheid over en weer. Winst voor iedereen.”

Pilot

Het gaat in eerste instantie om een pilot van een jaar. Hierna wordt er opnieuw gekeken of er inderdaad aanzienlijk minder droogteschade is in de plantsoenen.

dinsdag 30 juni 2020