Gemeente Wijdemeren - Gelijkstroomhuis wint prijsvraag Duurzame Dorpen in Actie

Dinsdag 19 mei ontving Evert de Bruin uit handen van wethouder Joost Boermans een cheque van 2500 euro voor zijn initiatief ‘het Gelijkstroomhuis’. Hij wint hiermee de prijsvraag Duurzame Dorpen in Actie van Energiecoöperatie Wijdemeren en de gemeente Wijdemeren. Het Gelijkstroomhuis is volgens de jury het meest verrassend, vernieuwend én uitvoerbaar van alle plannen die zijn binnengekomen.

Het Gelijkstroomhuis is een voorbeeldhuis waarbij alle apparaten op 12-24 volt gelijkstroom werken. Apparaten besparen op deze manier 70 procent energie ten opzichte van een aansluiting op een ‘normaal’ stopcontact met 230 volt wisselspanning. Voor apparatuur dat in de stand-by-modus staat scheelt dit zo’n 80 tot 98 procent energie. Met het voorbeeldhuis laat Evert de Bruin zien dat het mogelijk is om op deze manier energie te besparen en wil hij anderen inspireren om ook energie te besparen. Wethouder Joost Boermans: “Ik ben erg blij met het initiatief van Evert en wens hem veel succes bij de uitvoering van de plannen. Ik hoop ook dat meer mensen zich bewust worden van de hoeveelheid stroom die weglekt, bijvoorbeeld door apparaten die stand-by staan. De energiecoaches van de energiecoöperatie Wijdemeren komen daarom ook graag bij mensen langs om het bewustzijn hiervan te vergroten en het nutteloze energieverbruik te verlagen.”

Elektrische buurtauto en wijkbron De tweede plaats ging naar Esther Klaver voor haar initiatief de ‘Elektrische Buurtauto’. Zij ontving een cheque van 1500 euro. Met haar initiatief staan mogelijk binnenkort de eerste elektrische buurtauto’s in Wijdemeren. Dit is niet alleen een duurzamer vervoersmiddel, maar meerdere auto’s samen dienen ook nog eens als een ‘buurtbatterij’ voor zonne-energie, zodat de buurt kan rijden op haar eigen energie. Daarnaast kan het gebruik van deelauto’s lokaal parkeerproblemen oplossen. De derde plaats was voor Paul Poulissen. Hij ontving 1000 euro voor de verdere uitwerking van de ‘Wijkbron Loosdrecht’. Met een buurtbatterij kan lokaal opgewekte energie ook lokaal opgeslagen worden. Meer informatie over de initiatieven is te vinden op www.duurzamedorpeninactie.nl.

Duurzaamheid in het dagelijks leven In totaal zijn er dertien unieke en innovatieve plannen ingediend. Deze zijn door een driekoppige jury beoordeeld, bestaande uit professionals die zich in en naast hun werk inzetten op het gebied van duurzaamheid. Met de prijsvraag stimuleren de gemeente en Energiecoöperatie inwoners om mee te denken over duurzaamheid in hun woonomgeving. Dit is ook een van de doelen uit de duurzaamheidsagenda. De winnaars kunnen met het prijzengeld aan de slag om hun plannen te realiseren.

dinsdag 19 mei 2020