Gemeente Wijdemeren - Bescherm uzelf: voorkom (internet)criminaliteit

Herkent u een babbeltruc? Wat doet u als iemand u om geld vraagt via WhatsApp? De overheid besteedt deze maand extra aandacht aan (internet)criminaliteit. Hieronder vindt u de meest voorkomende vormen én tips om het te voorkomen.

Meekijken bij pinnen

Zorg dat niemand kan meekijken als u uw pincode intoetst en vraag iemand die dichtbij staat om meer afstand te nemen.

Babbeltruc: vreemden aan de deur

Doe nooit zomaar de deur open, gebruik het kettinkje op uw deur, vraag om een legitimatie en laat geen onbekenden binnen.

Verzoeken via WhatsApp of sms

Klik niet zomaar op een link en maak nooit zomaar geld over na een verzoek via WhatsApp of sms. Vaak lijkt het een bekende die om geld vraagt via Whatsapp of sms. Blijf ook dan alert en controleer rechtstreeks of het bericht echt van hem of haar komt.

Phishing: verzoeken via e-mail

Klik niet zomaar op een link. Wees extra alert als het om geld of belangrijke gegevens gaat. Controleer rechtstreeks bij de organisatie of bekende of het bericht echt van hen komt.

Aangifte doen bij de politie

Burgemeester Crys Larson: “Het is het belangrijk dat u altijd aangifte doet als u slachtoffer bent geworden van bovenstaande activiteiten. Het kan iedereen overkomen, dus schaamt u zich niet. Alleen met uw hulp kan de politie de dader opsporen én voorkomen we samen dat anderen ook slachtoffer worden.”

Zie voor meer tips: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

woensdag 9 september 2020