Gemeente Wijdemeren - Aangepaste regels voor varen op de plassen

Het voorjaar is begonnen. Dat betekent dat uw boot weer in het water kan en dat er weer gevaren wordt op de plassen. Sinds januari zijn de regels voor het varen op de Loosdrechtse Plassen aangepast.

Belangrijkste verandering is dat er een maximale snelheid van 60 km/uur geldt voor het varen met een snelvaarontheffing. De ontheffing geldt slechts voor de eerste, tweede, derde en vierde plas én voor de waterskibaan aan de westzijde van de vijfde plas. Jaar- en dagontheffingen zijn verkrijgbaar via www.recreatiemiddennederland.nl/webshop

Maximum zonder snelvaarontheffing

Zonder snelvaarontheffing geldt er een maximale snelheid van 12 km/uur, behalve op de Stille Plas. Daar is de maximale snelheid 9 km/uur en binnen 100 meter van de oever 6 km/uur.

Geen ingeschakelde motor

Om de rust in een aantal gebieden met hoge natuurwaarden te behouden, is het daar niet langer toegestaan om met een boot met ingeschakelde motor te varen. Dit geldt zowel voor motorboten die op diesel of benzine varen als voor elektrisch aangedreven motorboten. Deze maatregel is van kracht in het oostelijke gedeelte van de Vuntus, inclusief de Raaisloot, de zuidelijke Kievitsbuurt en het gebied van de Ster.

Meldpunt

Ziet u een gevaarlijke of verdachte situatie, vermeende overtredingen, afvaldump of ervaart u overlast? Dan kunt u dit melden via www.meldpunttoezicht.nl.

woensdag 28 april 2021