Gemeente Wijdemeren - Bankpasfraude: wees alert!

De afgelopen weken kreeg de politie verschillende aangiftes binnen van inwoners die slachtoffer zijn geworden van zogeheten bankhelpdeskfraude. Woensdag 10 november kon de politie voor dit vergrijp twee mannen op heterdaad betrappen. Wees alert en voorkom dat u slachtoffer wordt.

Een zogenaamde bankmedewerker vertelden een 66-jarige inwoonster van Hilversum in een telefoongesprek dat haar bankrekening was leeggehaald. Om meer fraude en schade te voorkomen werd haar bankpas om 16.00 uur dezelfde dag nog opgehaald. Tijdens het telefoongesprek wisten de verdachten haar adresgegevens en pincode te achterhalen. De vrouw kreeg echter wantrouwen en nam contact op met de politie. Nadat de verdachten bij de vrouw aanbelden en de bankpas in ontvangst namen, konden agenten hen aanhouden.

Trap er niet in

Een bank vraagt nooit per e-mail of telefonisch naar inloggegevens, uw saldo of om geld over te maken.

  • Twijfelt u of u een oplichter aan de telefoon hebt? Verbreek de verbinding direct. Zoek zelf het juiste telefoonnummer van de bank en vraag hen of het klopt wat u is verteld en wat u werd gevraagd te doen. U kunt uw bankkantoor ook bezoeken en uw ervaring delen.
  • Deel nooit uw pin- en/of inlogcodes. Geef ook nooit uw bankpas af, ook niet wanneer deze doormidden is geknipt. De chip werkt dan nog waardoor oplichters geld kunnen pinnen.
  • Installeer geen software anders dan de normale bankieren-app.
  • Neem bij vermoedens contact op met de politie via 0900-8844.

dinsdag 23 november 2021