Gemeente Wijdemeren - Stoken? Denk aan de buren!

De winterperiode staat voor de deur. Heerlijk om dan de  open haard of houtkachel aan te zetten, maar dit is niet erg goed voor het milieu en voor uw eigen gezondheid. Houd u hier ook rekening mee?

Houtstook veroorzaakt luchtvervuiling en kan stankoverlast geven. Wilt u toch stoken? We geven graag een paar tips:

  1. Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en geeft extra rook en fijnstof. Wilt u eigen hout gebruiken? Zorg dan dat het minstens twee jaar heeft gedroogd.
  2. Gebruik nooit geverfd of geïmpregneerd hout, spaanplaat, papier of karton. Bij de verbranding van deze materialen komen chemische stoffen vrij.
  3. Zet de open haard of houtkachel niet aan bij windstil of mistig weer. De rook blijft dan hangen en veroorzaakt meer luchtvervuiling.
  4. Ventileer het huis goed tijdens het stoken. Houd altijd de ventilatieroosters open. Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden. Wordt het alsnog erg warm? Doe de luchttoevoer niet dichter, maar zet een raam open.
  5. Smoor het vuur nooit. Het temperen van vuur door de zuurstoftoevoer te beperken zorgt ervoor dat hout niet volledig verbrandt. Hierdoor ontstaan extra schadelijke stoffen.
  6. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Dat zorgt voor betere verbranding en dus minder schadelijke stoffen.
  7. Controleer of u goed stookt. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen. Er komt bijna geen rook uit de schoorsteen. Bekijk dit regelmatig door even naar buiten te lopen.
  8. Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan vier uur op één dag. Zo blijft u vrienden met de buurt.
  9. Laat één keer per jaar de schoorsteen vegen. Hiermee voorkomt u schoorsteenbranden.

In gesprek

Omwonenden kunnen veel last hebben van houtstook. Bij overlast is een goed gesprek altijd het beste startpunt. Bespreek met de buren wat u waarneemt. Verandering van stookgedrag of omstandigheden, zoals andere brandstof of stooktijden, kan de problemen helpen oplossen.

Kijk voor meer informatie op www.milieucentraal.nl

maandag 22 november 2021