Tijdens het interpellatiedebat met de gemeenteraad op 13 april heeft het college de raad geïnformeerd dat het, in goed overleg met het COA en de eigenaar, het onderzoek naar een azc op de NERA-locatie stop gaat zetten. De afgelopen tijd is met een aantal inwoners, belanghebbenden en deskundigen gesproken over de complexe situatie die is ontstaan, na het annuleren van de informatiebijeenkomsten voor omwonenden om veiligheidsredenen.

Volgende week dinsdag 18 april zal het college het definitieve besluit nemen om niet door te gaan met het onderzoek, en volgt meer informatie over de onderbouwing, de afwegingen en het gesprek dat het college wil gaan voeren met de raad.

Het college heeft haar medewerking aan het onderzoek naar de NERA-locatie verleend, onder de voorwaarde dat met omwonenden gesproken kon worden en dat de vragen en suggesties meegenomen konden worden in de planvorming. Zodat het college daarná een definitief besluit kon nemen.

Het college heeft echter de afgelopen weken gezien dat er bijzonder veel onrust is ontstaan over het voornemen, waarbij sprake is van polarisatie. Het college constateert dat er te weinig draagvlak is voor het initiatief en wil weer rust in het debat brengen. Doorgaan met het onderzoek zou naar het oordeel van het college een te grote impact hebben op de samenleving en bovendien te veel van de organisatie vragen, nu duidelijk is dat het project fors opgeschaald zou moeten worden voor wat betreft het raadplegen van inwoners.

De gemeente staat nog altijd voor fikse opgaven als het gaat om het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne, asielzoekers en het huisvesten van statushouders. Het college wil haar bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen en gaat in overleg met de gemeenteraad op zoek naar nieuwe oplossingen.

donderdag 13 april 2023