Is uw riool verstopt? Lees hier wat u kunt doen.

Ga eerst na in welk gedeelte de verstopping zit:

  • in uw eigen woning
  • op uw eigen terrein
  • in het gemeentelijke gedeelte

U zoekt hiervoor het ontstoppingsstuk op. Dit zit meestal op de grens van uw tuin en de stoep. Het opgraven van het ontstoppingsstuk kunt u zelf doen of u schakelt hiervoor een bedrijf in.

Let op: de kosten hiervoor zijn voor u. Ook als later blijkt dat de verstopping in het gemeentelijk gedeelte zit!

Ontstoppingsstuk leeg of vol?

Is het ontstoppingsstuk leeg en droog? Dan zit de verstopping op uw eigen terrein of in uw eigen woning. Als u eigenaar bent van uw woning, kunt u het probleem zelf verhelpen of u neemt contact op met een loodgietersbedrijf. De kosten hiervoor zijn voor uw eigen rekening. Huurt u de woning? Neem dan contact op met de verhuurder.

Verstopping in het gemeentelijk deel

Als het ontstoppingsstuk vol water staat, zit de verstopping in het gemeentelijk riool. U neemt dan direct contact op met de gemeente, via telefoonnummer 14 035. Onder verantwoordelijkheid van de gemeente verhelpt een aannemer de verstopping snel en kosteloos. De gemeente is dan opdrachtgever. Als u zelf een aannemer in de arm neemt, neemt de gemeente geen verantwoordelijkheid voor herstel. Ook betaalt de gemeente dan geen factuur van aannemers.

Gooi geen troep in het riool!

Spoel geen reinigingsdoekjes, frituurvet, verf, medicijnen, maandverband, tampons of kattenbakkorrels door het riool! Hierdoor raakt het riool verstopt en lopen de gemalen vast. Schoonmaakdoekjes komen in de grote rioolpijpen samen en hopen zich op tot grote kluwen. Of het doekje komt in een pomp terecht, waardoor deze vastloopt.

Wacht niet af

Tot slot: wacht niet tot de rioolafvoer niet meer werkt! Tref tijdig de nodige maatregelen. Een verstopping kondigt zich al dagen van tevoren aan. Dit kunt u herkennen wanneer bijvoorbeeld het water slecht doorloopt of begint te borrelen.