Zoals de naam al zegt bestaan de Loosdrechtse Plassen uit verschillende plassen. De belangrijkste zijn (van noord naar zuid) de Eerste tot en met de Vijfde Plas. Ze liggen aan elkaar vast en worden alleen gescheiden door restanten van eilanden en rietkragen.

  • Aan de zuidoostkant van deze plassen ligt de Nieuw-Loosdrechtsedijk en de Herenweg/Breukeleveense Meentje. Daarachter ligt de Breukeleveense of Stille Plas.
  • Aan de noordkant van de Eerste Plas ligt de Heul. Dit is een smalle en lage vaarverbinding. Hier aan vast ligt de Vuntusplas.
  • Aan de westkant van de Vuntusplas en de Eerste Plas liggen de Loenderveense Plas en de Waterleidingplas. Deze zijn niet bedoeld voor watersport.

Aanlegplaatsen

Boten kunnen bij de eilanden aanleggen. Daarvoor zijn steigers en insteekhavens gemaakt. Maar het Loosdrechts Plassengebied heeft ook nog andere openbare aanlegplaatsen. Voor alle aanlegplaatsen gelden regels.

U mag bij alle aanlegplaatsen maximaal 3 nachten achter elkaar op de boot overnachten. Het gebruik van alle aanlegplaatsen is gratis.

Zwemmen

De stranden bij De Strook, en de eilanden Meent en Markus Pos zijn uitstekend geschikt om te gaan zwemmen. De waterkwaliteit is goed en wordt gecontroleerd volgens de regels in de Wet hygiƫne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz).

Ook buiten onze stranden kunt u prima zwemmen.

Evenementen

Evenementen in het gebied dienen vooraf te worden aangevraagd bij het college van Burgemeester en Wethouders. Houd er rekening mee dat u dan stukken zult moeten aanleveren. De Loosdrechtse Plassen vormen een waardevol natuurgebied waarop we zuinig moeten zijn; bovendien wonen er veel mensen rond de plassen. Dus niet alles is mogelijk.

Informatie

Wilt u meer informatie over de Loosdrechtse Plassen, bekijk dan Bezoek Wijdemeren.