Op de Loosdrechtse Plassen mag een boot niet sneller varen dan 12 kilometer per uur. Binnen 100 meter van een oever mag dit nooit harder dan 6 kilometer per uur zijn. Wel is het mogelijk om een  ontheffing te krijgen.

Hiermee krijg je toestemming om op bepaalde plaatsen en tijden sneller te varen. De maximum snelheid is dan 60 km/uur. Een ontheffing voor snelvaren is ook voor waterskiën en wakeboarden. Jetski’s zijn niet toegestaan.

Ieder jaar worden maximaal 800 jaarontheffingen voor snelvaren gegeven. U komt wel eerst op een wachtlijst. Na inschrijving ontvangt u rond februari van ons bericht over uw plaats op de wachtlijst. Elke jaar krijgen ongeveer 70 personen van de wachtlijst een snelvaarontheffing.

U kunt zich aanmelden voor de wachtlijst via info@wijdemeren.nl. Binnenkort kunt u zich ook digitaal aanmelden.

Ontheffingen

Om te mogen snelvaren, heeft u een ontheffing nodig. U kunt:

  • een dagontheffing aanvragen
  • op de wachtlijst komen voor een jaarontheffing

Meer informatie hierover kunt u terugvinden op de pagina Vaarontheffingen.

Snelvaartijden

Tussen 1 mei en 1 oktober mag u in het weekend tussen 11.00 uur en 18.00 uur niet snelvaren. Dit verbod geldt ook op Hemelvaartsdag en tweede pinksterdag. De ontheffing is op deze tijden niet geldig.

Boetes

BOA’s van de gemeente en de politie controleren of men zich aan de regels houdt. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen. Meer informatie over verkeersboetes op het water, zie:

Meer informatie