Gemeente Wijdemeren - Ondernemen tijdens de coronacrisis

De effecten van het coronavirus zijn ongekend. De maatregelen die zijn getroffen om het virus te bestrijden hebben veel bedrijven geraakt, ook in Wijdemeren. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en bieden ondersteuning waar mogelijk.

Overzicht steunmaatregelen

Financiële regelingen

TOZO (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers):

Zelfstandig ondernemers kunnen ondersteuning aanvragen voor hun levensonderhoud, de TOZO uitkering. Het zelfstandigenloket in Hilversum voert deze regeling uit voor de regio Gooi en Vechtstreek, dus aanvragen gaat via de gemeente Hilversum. De link naar het aanvraagformulier vindt u hier
Met vragen over de TOZO kunt u rechtstreeks contact opnemen met het zelfstandigenloket in Hilversum. Zij zijn op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer (035) 629 27 00.

TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten):

Heeft u omzetverlies door de coronamaatregelen en moeite om de vaste lasten van uw mkb-onderneming te betalen? Dan kunt u via de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) subsidie aanvragen. Onderdeel van de regeling is o.a. een voorraadvergoeding voor detailhandel. U vraagt de TVL telkens aan voor een periode van 3 maanden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

NOW:

De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is er gekomen om werkgevers die door de coronacrisis te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Met de tegemoetkoming NOW kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen en in dienst
houden. Zo blijven zo veel mogelijk banen behouden. Aanvragen doet u bij het UWV.

Startersregeling: 

Het kabinet voert een regeling in voor starters die tussen 1 januari en 30 juni 2020 een bedrijf zijn begonnen. De precieze invulling wordt nog vastgesteld. De regeling, die zoveel mogelijk wordt gebaseerd op de TVL, geldt zowel voor het eerste als tweede kwartaal van 2021. De referentieperiode voor deze bedrijven zal het derde kwartaal van 2020 zijn. Starters die zijn gestart tussen 1 januari en 15 maart 2020 komen ook voor de reguliere TVL in aanmerking in het eerste kwartaal van 2021. Houd de website www.rvo.nl in de gaten voor actuele informatie.

TONK (Tijdelijke Ondersteuning van Noodzakelijke Kosten)

De TONK is een steunmaatregel van het Rijk. TONK is een tegemoetkoming in de woonkosten (huur en hypotheek) voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021. De gemeente voert de TONK regeling uit. Sinds 26 maart kunt u de regeling aanvragen bij de gemeente.

Belastinguitstel: 

Zowel voor landelijke als lokale belastingen bestaat de mogelijkheid om uitstel van betaling aan te vragen. Neem contact op met de betreffende overheid voor het afspreken van een betalingsregeling.

Kredietmogelijkheden

TOZO krediet:

Onderdeel van de TOZO regeling is naast de uitkering, ook de mogelijkheid voor het aanvragen van een krediet tegen lage rente. Dit is aan te vragen via het zelfstandigenloket in Hilversum.

KKC:

Kleine kredieten Corona Garantie regeling: Heeft u een klein bedrijf en heeft u door de coronacrisis een relatief kleine financieringsbehoefte van € 10.000 tot € 50.000? Dan kunt u misschien in aanmerking komen voor de Kleine Kredieten Corona garantieregeling (KKC). De lening is er voor bedrijven die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren en die zijn ingeschreven bij de KVK vóór 1 januari 2019. Kijk op www.rvo.nl voor de mogelijkheden.

COL:

Corona overbruggingslening voor startups, scale-ups en innovatieve MKB’ers. Het Kabinet heeft €300 miljoen beschikbaar gesteld voor overbruggingskredieten voor startups, scale-ups en (innovatieve) mkb-ers. Vanaf 4 januari is het aanvraagloket geopend via de ROM’s (Regionale ontwikkelingsmaatschappijen).

Qredits:

Een sociale kredietverstrekkker van micro/overbruggingskrediet aan (niet-startende) ondernemers die door corona in de problemen zijn gekomen, tot max. €25.000.

 Bedrijfsadvies

 • Weet u niet precies waar u recht op heeft? Kijk dan eens op coronacalculator of doe de regelingencheck op de site van KvK.
 • Of maak gebruik van gratis coaching voor ondernemers. Door corona moet u misschien grote aanpassingen doen in uw bedrijfsvoering, of dreigt uw bedrijf failliet te gaan. Naast financiële hulp biedt de overheid ook gratis professionele coaching aan. Hiervoor kunt u o.a. terecht bij Stichting Ondernemersklankbord of MKB Doorgaan Ook bij het URECA (ondernemersnetwerk van Economic Board Utrecht ) kunnen Gooise ondernemers gratis terecht voor hulpvragen.

Psychische hulp

De telefonische hulplijn van Ondernemend Nederland en Stichting IMK: 088-9990000.
De coronacrisis vraagt alle lange tijd veel van iedereen, maar met name van ondernemers. De druk op je financiën, je personeel en ook op je persoonlijke situatie is groot. Wil je je hart luchten over je gesloten zaak of een luisterend oor over de druk op je persoonlijke situatie? Bel 088 999 0000en krijg direct een van onze professionals aan de telefoon die er voor jou als ondernemer is! 

Bestellen en afhalen in winkels

Afhaalloket

Alle zogeheten niet-essentiële winkels, inclusief bouwmarkten, mogen sinds 10 februari jl. open voor bestellen en afhalen. Dit betekent dat klanten kunnen bestellen via internet of telefoon en het artikel dan later ophalen bij de winkel. Uw winkel gaat dus niet open: de deuropening is het afhaalloket. Om drukte te voorkomen krijgen klanten een tijdslot en komen zij alleen.

Regels voor bestellen en afhalen

Dit zijn de belangrijkste regels van de Rijksoverheid voor het bestellen en afhalen:

 • Bestellen gaat via internet of telefoon.
 • Tussen bestellen en afhalen zit minimaal een dagdeel (4 uur).
 • U stuurt de klant een bevestiging met een tijdslot wanneer hij/zij de bestelling moet afhalen.
 • Betalen gebeurt via internetbankieren of zoveel mogelijk contactloos bij het afhalen.
 • U bent als ondernemer verantwoordelijk voor de wachtrij en het voorkomen van drukte.
 • Uw afhaalpunt moet sober zijn ingericht. Deze eis wordt gesteld om te voorkomen dat klanten te lang blijven staan en op die manier groepsvorming ontstaat.
 • Het passen van kleding gebeurt thuis. Uw klanten mogen de winkel niet betreden.
 • Retourneren kan alleen per post.
 • In de winkel mag niet meer personeel aanwezig zijn dan strikt noodzakelijk voor de afgifte van artikelen.
 • Natuurlijk gelden ook de basisregels, zoals 1,5 meter afstand houden en geen groepsvorming.

Heeft u vragen? Mail naar

coronavragen@wijdemeren.nl

Eten en Drinken

Het vaccin tegen het coronavirus is in aantocht. Maar dat betekent nog niet dat we er al zijn. Daarom blijven de bestaande regels van kracht. Restaurants en cafés mogen alleen open zijn voor afhaal. Terrassen moeten op grond van de nieuwe wet en een besluit van de minister in heel Nederland gesloten zijn.

Voor de afhaal gelden landelijke regels om consumptie ter plekke te voorkomen. Niet omdat we dat leuk vinden, maar om verspreiding van het coronavirus te stoppen.

De geldende landelijke regels voor afhaal

Ten aanzien van uw klanten:

 • Het is belangrijk dat klanten bij het afhalen van een kop koffie, thee of een punt appeltaart, de basisregels volgen. Zoals het houden van 1,5 meter afstand en de maximale groepsgrootte van 2 personen.
 • U bent als ondernemer verantwoordelijk voor de wachtrij.
 • U mag uw klanten niet in de gelegenheid stellen uw producten ter plaatse te nuttigen door bijvoorbeeld het plaatsen van een heaterof parasol. Ook het schenken van wijn en bier in glazen of bekers is niet toegestaan.

Ten aanzien van de producten die u mag aanbieden:

 • U mag uw producten alleen meegeven in gesloten bekers of verpakkingen.Ook koffie en thee gaat in een bekertje met een deksel.
 • De producten zijn niet voor consumptie ter plaatse.
 • Voor alcoholzijn de eisen aan gesloten verpakking strenger dan voor koffie/thee: alcohol moet in een dichte fles, pak of blikje worden meegegeven. Ook glühwein mag u dus alleen verkopen in de originele verpakking of voorverpakt in een dichte fles of pak. Niet in een bekertje waarin het direct geconsumeerd kan worden, ook niet een bekertje met een deksel.
 • U mag alleen zwak-alcoholisch dranken verkopen, geen sterke drank.
 • U mag op uw afhaalpunt geen eten of drinken bereiden en geen direct consumeerbare alcohol aanbieden: dus geen tap en geen pan met warme glühwein. Koffie en thee bereiden ter plekke is wel toegestaan.

Contact

Als gemeente staan wij graag voor u klaar in deze moeilijke tijd. Heeft u vragen over de 1,5 meter maatregelen, heeft u ergens hulp bij nodig of een geweldig idee waar u met ons over wilt praten? Schroom dan niet om contact te zoeken. 

We zijn bereikbaar via het algemene telefoonnummer 14 035 of via: 

Verdere informatie