Dorp aan de Vecht

Met aan de ene kant de rivier de Vecht en aan de andere kant de Spiegelplas en de Blijkpolderplas is het water in Nederhorst den Berg echt overal aanwezig.

De Spiegelplas en de Blijkpolderplas oefenen een sterke aantrekkingskracht uit op watersporters (en zonaanbidders). De plassen zijn ontstaan door turfwinning en later zandafgraving. De Spiegelplas is op sommige plaatsen wel 45 meter diep. De diepte, het uitzonderlijk heldere water en de diversiteit aan waterflora en –fauna lokken veel duikers naar dit prachtige natuurgebied. De plassen en hun omgeving zijn op een unieke manier met elkaar verweven, waardoor ook het zwemmen hier een heel bijzondere belevenis wordt. En na het zwemmen is het aangenaam uitrusten op een van de vele mooie strandjes. Behalve over land is de Spiegelplas ook over het water te bereiken: de Zanderijsluis aan de noordzijde zorgt voor een verbinding met de Vecht.

Kasteel Nederhorst

Het eerste deel van zijn naam dankt het dorp aan kasteel Nederhorst. Er zijn vermeldingen over het kasteel gevonden uit de dertiende eeuw, maar het oorspronkelijke gebouw is in 1672 door brand verwoest. Het kasteel zoals we het nu kennen bestaat sinds het begin van de achttiende eeuw. Het is niet toegankelijk voor bezoekers, maar wel gezichtsbepalend voor het dorp Nederhorst den Berg. In de jaren zestig van de vorige eeuw betrok het bedrijf Toonder Studio’s een deel van het kasteel. Vanwege de associatie met Marten Toonders hoofdpersoon Heer Bommel, wordt het gebouw ook wel Bommelstein genoemd. Het tweede deel van de naam komt van de locatie van het dorp: het is gebouwd op een stuifduin.

Zie ook:

De historie van Nederhorst den Berg