Natuurrijk deel van Wijdemeren

Fietsen bij buitenplaats Gooilust.

Mooie, grote, statige panden, gelegen tussen prachtig aangelegde tuinen en omringd door uitgestrekte bossen: dat zijn de ’s-Gravelandse buitenplaatsen. Niet voor niets is in één van deze monumentale panden het hoofdkantoor van Natuurmonumenten gevestigd. Deze organisatie, in 1905 opgericht door onder andere Jac. P. Thijsse, heeft sinds de oprichting vele natuurgebieden in Nederland opgekocht. Ook een groot aantal buitenplaatsen in ’s-Graveland zijn in het bezit van Natuurmonumenten.

Erop uit

‘s-Graveland is de ideale bestemming voor een dagje uit met kinderen, want bij het recent gemoderniseerde bezoekerscentrum van Natuurmonumenten zijn spannende en leerzame wandel- en speurtochten verkrijgbaar. Maar ook de doorgewinterde wandelaar komt hier aan zijn trekken. Zo is er een wandelroute van zeventien kilometer, die u langs acht buitenplaatsen voert. Natuurlijk is een groot deel van dit gebied ook prima te verkennen met de fiets.

Cultuur

’s-Graveland heeft inmiddels een aardige naam opgebouwd op cultureel gebied. Hier en in het nabij gelegen Kortenhoef vindt u veel galerieën met een zeer uiteenlopend aanbod op het gebied van beeldende kunst. De jaarlijkse kunstroute tijdens de pinksterdagen is de ideale manier om ze allemaal te leren kennen. Een prachtige fietstocht voert u in een dag langs wel twintig galerieën in deze twee dorpen. Maar ook de rest van het jaar bent u overal van harte welkom. Combineer dit alles met een paar uitstekende restaurants, en u begrijpt waarom ’s-Graveland bij velen favoriet is.

Zie ook

De historie van 's-Graveland