Als student met een arbeidshandicap kunt u onder bepaalde voorwaarden een individuele studietoeslag aanvragen. Dit is inkomensondersteuning voor studenten en leerlingen die door een medische beperking naast de studie niet structureel kunnen bijverdienen.

De Individuele Studietoeslag is bedoeld om een hogere studieschuld te voorkomen.

Wanneer komt u in aanmerking?

U staat ingeschreven bij de gemeente Wijdemeren. 

  • U ontvangt studiefinanciering (op grond van Wet studiefinanciering 2000) of een tegemoetkoming voor schoolkosten (WTOS). Of u komt hiervoor in aanmerking.
  • U ontvangt géén Wajong-uitkering van het UWV.
  • U kunt door een structurele medische beperking tijdens de studie geen inkomsten verwerven. Een uitzondering op inkomsten zijn (ontvangen) alimentatie en inkomsten uit stage.

Voorwaarden

  • Ontvangt u inkomsten vanuit uw stage, dan mag u hier € 197,15 per maand van houden. Alles wat hierboven komt, wordt maandelijks afgetrokken van de individuele studietoeslag. Is deze situatie op u van toepassing? Dan is het belangrijk dat u dit meteen doorgeeft.
  • Gaat u toch werken terwijl u studietoeslag ontvangt, dan wordt de studietoeslag stopgezet. Geef het op tijd aan ons door als u kunt gaan werken, om te voorkomen dat de studietoeslag terugbetaald moet worden.

Bedragen voor studietoeslag

De bedragen voor studietoeslag zijn (sinds 1 januari 2024):

 

Minimumbedragen studietoeslag

 

Netto bedrag per maand

21-jarigen en ouder   

 

€ 352,80

20-jarigen

 

€ 282,23

19-jarigen

 

€ 211,67

18-jarigen

 

€ 176,40

17-jarigen

 

€ 139,35

16-jarigen

 

€ 121,71

15-jarigen

 

€ 105,84

     
Vrijlating stagevergoeding   € 211,67

 Aanvraagformulier