Studenten hebben vaak een bijbaan om hun studie te betalen. Als u een beperking of chronische ziekte hebt, is bijverdienen moeilijker. Misschien heeft u recht op studietoeslag.

De studietoeslag is geen lening die u moet terugbetalen. U mag het geld houden. U kunt het gebruiken voor kamerhuur, of om uw studiebeurs te verlagen. Met een studietoeslag hoeft u minder geld te lenen en heeft u minder schuld.

Wanneer heeft u recht op een studietoeslag?

  • U staat ingeschreven bij de gemeente Wijdemeren.
  • U ontvangt studiefinanciering/heeft hier recht op volgens de wet Studiefinanciering 2000. Of u krijgt financiële hulp voor schoolkosten (WTOS)/u heeft hier recht op.
  • U ontvangt géén Wajong-uitkering van het UWV.
  • U kunt niet bijverdienen tijdens uw studie. U heeft een chronische ziekte, of lichamelijke of geestelijke problemen. U krijgt geen studietoeslag voor bijvoorbeeld een gebroken been. Of als u binnen een half jaar na een medische behandeling opgeknapt bent.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Als u een stagevergoeding ontvangt, geeft u dat aan ons door. U mag € 180,00 per maand houden. Als uw stagevergoeding meer is dan € 180,00, dan trekken wij dat af van de studietoeslag.
  • Gaat u toch werken terwijl u studietoeslag ontvangt, dan zetten wij de studietoeslag stop. Geef het op tijd aan ons door als u kunt gaan werken. Het kan anders gebeuren dat u studietoeslag moet terugbetalen.

Bedragen voor studietoeslag

De bedragen voor studietoeslag zijn (sinds 1 april 2022):

Leeftijd

Netto bedrag per maand

21 en ouder   

€ 300,00

20

€ 240,00

19

€ 180,00

18

€ 150,00

17

€ 118,50

16

€ 103,50

 Aanvraagformulier