Ouders mogen kiezen welke achternaam hun eerste kind krijgt. Vanaf 2024 is ook een combinatie van achternamen mogelijk. Voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2016 is er een overgangsregeling.

De naamskeuze moet u vóór de geboorte of uiterlijk bij de geboorteaangifte doorgeven aan de gemeente. De achternaam die u voor uw eerste kind kiest, wordt ook de achternaam voor volgende kinderen binnen dezelfde relatie. U vraagt hiervoor een akte van naamskeuze aan bij het gemeentehuis.

Gehuwd of geregistreerd partnerschap

Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de vader of de meemoeder. Een meemoeder is de echtgenote of de vrouwelijk geregistreerd partner van de moeder.

Voorwaarden voor een andere achternaam:

  • Uw kind kan alleen de achternaam van de meemoeder krijgen als u een anonieme donorverklaring heeft
  • U gaat trouwen of sluit een geregistreerd partnerschap af in 2024

Niet gehuwd of geregistreerd partnerschap

Uw kind krijgt de achternaam van de moeder.

Als u wilt u dat uw kind de naam van de andere ouder krijgt, dan moet het kind worden erkend.

  • Is uw kind erkend vóór 5 oktober 2023, dan is naamskeuze alleen mogelijk bij de geboorteaangifte
  • Is uw kind erkend vanaf 5 oktober 2023? En heeft u de mogelijkheid gekregen voor naamskeuze? Dan krijgt uw kind de achternaam uit de erkenningsakte
  • Gaat u de ongeboren vrucht nog erkennen, dan is naamskeuze mogelijk bij de erkenning

Gaat u op een later moment trouwen of een geregistreerd partnerschap sluiten en zijn er kinderen die erkend zijn? Dan kunt u bij het trouwen/sluiten van het geregistreerd partnerschap ook naamskeuze doen. Dat kan voor de naam van de andere ouder of voor een gecombineerde achternaam. Geef ruim voor het huwelijk of partnerschap bij de gemeente door dat u ook naamskeuze wilt doen.

Moeder getrouwd/geregistreerd partnerschap met een vrouw

Het kind krijgt de achternaam van de ‘dragende’ moeder. U kunt ook regelen dat het kind de achternaam van de andere vrouw krijgt. Het kind is/wordt niet erkend door de vader. Ook heeft u een anonieme donorverklaring nodig. U kunt dan een akte van naamskeuze aanvragen bij de gemeente. Is er al een kind waarover de moeder en de vrouw beiden het gezag hebben? Dan krijgen volgende kinderen uit deze relatie dezelfde achternaam als het eerste kind. Ook wanneer de andere vrouw de ‘dragende’ moeder is. Een gecombineerde achternaam is ook mogelijk. U neemt hierover contact met ons op voor meer informatie.

Gecombineerde achternaam

  • Wordt uw eerste kind in 2024 geboren, dan kunt u kiezen voor een combinatie van de achternamen van beide ouders
  • Is uw 1e kind geboren vóór 1 januari 2016, dan is een gecombineerde achternaam niet meer mogelijk. Ook niet voor de volgende kinderen die na 1 januari 2016 geboren worden
  • Is uw kind geboren op of na 1 januari 2016 en voor 1 januari 2024 en in deze periode geadopteerd? Dan is het soms mogelijk om te kiezen voor een gecombineerde achternaam (van de biologische ouder(s)). Neemt u contact op met de gemeente
  • Heeft u zelf een gecombineerde achternaam en wilt u dat uw kind een gecombineerde achternaam krijgt? U kunt alleen een deel van uw gecombineerde achternaam doorgeven aan uw kind(eren)
  • Kiest u voor een gecombineerde achternaam en hebben de kinderen een eigen paspoort of ID-kaart? Deze komen automatisch te vervallen. U moet nieuwe aanvragen
  • Een kind dat een gecombineerde achternaam heeft gekregen, kan er niet voor kiezen om maar één van de achternamen te gebruiken. Wel kan er een naamsverandering aangevraagd worden bij Dienst Justis. Dit kan alleen in de leeftijd van 18 – 21 jaar. Deze naamsverandering is niet gratis

Overgangsregeling

Voorwaarden overgangsregeling:

  • Alle kinderen van dezelfde ouders zijn geboren op of na 1 januari 2016
  • De kinderen hebben een Nederlandse nationaliteit

Deze kinderen kunnen ook een gecombineerde achternaam krijgen. Daarvoor kunt u een akte van naamskeuze aanvragen bij de gemeente. U kunt heel 2024 gebruik maken van deze overgangsregeling.

Achteraf achternaam veranderen

U kunt de keuze van de achternaam achteraf alleen nog veranderen wanneer u:

  • gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat én
  • uw partner uw kind erkent

U geeft dit dan door aan de gemeente wanneer u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap komt regelen.

Niet Nederlandse nationaliteit

Wanneer uw kind niet de Nederlandse nationaliteit heeft, dan gelden er andere regels voor de naam van het kind.

Heeft uw kind bij geboorte de Nederlandse en een vreemde nationaliteit? Dan kunt u ook kiezen voor het naamrecht van de vreemde nationaliteit.

Neemt u contact met ons op voor meer informatie.

Buitenlandse naam

Soms is het mogelijk om de achternaam te veranderen. U kunt een akte van naamskeuze aanvragen als uw kind:

  • in het buitenland is geboren
  • erkend of geadopteerd is en in het buitenland de naam niet goed is vastgesteld

U heeft kort de tijd voor het aanvragen van een akte van naamskeuze. Zorg dat u op tijd contact met ons opneemt.

  • Een geldig legitimatiebewijs van beide ouders
  • Beide ouders zijn aanwezig bij de afspraak
  • Graag betalen via pin

De akte van naamskeuze kunt u aanvragen op het gemeentehuis. Beiden ouders komen naar de afspraak. Kunt u alleen een naamskeuze doen bij de geboorteaangifte, dan kan dit daarom lastig zijn. Neemt u dan contact op met de gemeente.

Voor een afspraak voor een gecombineerde achternaam kunt u nu al telefonisch een afspraak maken. Geef dan aan dat het om een verzoek tot gecombineerde achternaam gaat.

U hoeft niet te betalen voor de naamskeuze. Wel betaalt u leges (wettelijke kosten) voor het bewijs van een akte van naamskeuze. 

Wanneer u gebruik maakt van de overgangsregeling, dan is dat niet gratis. U betaalt € 75 voor het oudste kind. Voor ieder volgend kind van dezelfde ouders betaalt u € 50.