Met een laag inkomen kan het moeilijk zijn om de energierekening iedere maand te betalen. Om hierbij te helpen is er de energietoeslag.

Energietoeslag 2023

De energietoeslag is een bedrag van € 800,- netto per huishouden wat 1 keer per jaar kan worden aangevraagd. In 2023 is er ook een energieprijsplafond ingesteld. Dit is een maximumtarief voor de kosten van energie. 

Voorwaarden

U heeft recht op de energietoeslag 2023 van de gemeente Wijdemeren als u:

 • 21 jaar of ouder bent en
 • in de gemeente Wijdemeren woont en
 • een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning heeft en
 • een laag inkomen heeft. Uw maandelijkse inkomen is dan niet hoger dan:
 

21 tot pensioengerechtigd

120% bijstandsnorm

inclusief vakantietoeslag

120% bijstandsnorm

exclusief vakantietoeslag

Alleenstaande

€ 1.459,94

€ 1.386,95

Alleenstaande ouder

€ 1.459,94

€ 1.386,95

Gehuwden

€ 2.085,62

€ 1.981,34

 

 

pensioengerechtigd

120% bijstandsnorm

inclusief vakantietoeslag

120% bijstandsnorm

exclusief vakantietoeslag

Alleenstaande

€ 1.629,19

€ 1.547,74

Alleenstaande ouder

€ 1.629,19

€ 1.547,74

Gehuwden

€ 2.212,32

€ 2.101,70

Studenten

Ook studenten hebben hoge energiekosten. Zij zullen voor 2023 - 2024 een toeslag via het DUO ontvangen.

Geen energietoeslag

U heeft geen recht op de energietoeslag 2023 als u:

 • 18, 19 of 20 jaar oud bent
 • in een instelling woont. Het gaat om een zorg- of verpleeginstelling of een instelling voor beschermd of begeleid wonen. De instelling betaalt de energiekosten en brengt deze niet bij u in rekening 
 • alleen op een briefadres staat ingeschreven in de gemeente en geen eigen woonadres heeft of geen betalingsverplichting aan een energieleverancier heeft

Meer informatie

 • De energietoeslag is bedoeld voor de hoge energierekening. Het is niet verplicht om de toeslag hieraan te besteden. Maar het is wel verstandig dit geld te reserveren voor bijvoorbeeld de jaarafrekening van uw energieleverancier. 
 • De energietoeslag telt niet mee als inkomen bij een uitkering. Ook niet voor de toeslagen die u van de Belastingdienst ontvangt.
 • De gemeente kan uw gegevens controleren. Dit kan bij een aanvraag maar ook achteraf. De gemeente mag bij andere instanties en personen informatie over u (en uw partner) opvragen om te controleren of u recht heeft op de energietoeslag.
 • U moet de energietoeslag terugbetalen wanneer blijkt dat u hier geen recht op had. Geef het daarom snel aan ons door als u een energietoeslag gaat krijgen of al heeft gekregen, maar daar geen recht op heeft! U kunt een boete krijgen als ons niet (op tijd) de juiste gegevens doorgeeft.
 • U heeft misschien recht op individuele bijstand als u extra hoge energiekosten heeft. Bijvoorbeeld vanwege een ziekte. U kunt hiervoor telefonisch contact opnemen met de gemeente via het algemene nummer 14035

Aanvragen

Als u in 2022 energietoeslag heeft ontvangen dan ontvangt u automatisch de energietoeslag 2023 uiterlijk voor de kerst (week 51). Heeft u niet automatisch de energietoeslag 2023 ontvangen en voldoet u wel aan alle voorwaarden? Vraag de energietoeslag dan zelf aan. Dit kan tot 31 mei 2024.

Aanvraagformulier energietoeslag

Als u dit formulier heeft ingevuld kunt u dit veilig aan ons versturen met de knop "Aanvraag energietoeslag versturen".


Aanvraag energietoeslag versturen

Tijdelijk Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie gaat in 2024 voor de tweede keer open om huishoudens met een lager inkomen en een hoge energierekening te helpen.

De hoogte van de energierekening vergeleken met het inkomen bepaalt of u recht heeft op steun. De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:

 • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen
 • Huishoudens hebben zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10 % van het gezamenlijk bruto-inkomen.
 • Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 8 tot 10 % van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.
 • Een huishouden kan een bijdrage aanvragen voor de volgende 6 maanden.
 • De precieze voorwaarden zullen bij heropening in januari worden toegelicht.

Aanvragen

Alle informatie over de aanvraag is te vinden op noodfondsenergie.nl.