De energietoeslag over 2022 kunt u niet meer aanvragen. In 2023 komt er een nieuwe energietoeslag. De Rijksoverheid werkt nog aan de wet die daarvoor nodig is. Wanneer er meer bekend is over de energietoeslag 2023, dan leest u dat op deze pagina.

Wat is de energietoeslag?

De energietoeslag is een eenmalige bijdrage voor uw energiekosten. Het bedrag en de voorwaarden voor 2023 zijn nog niet bekend.

Alvast 500 euro

De regels en voorwaarden voor energietoeslag 2023 zijn dus nog niet bekend. Het kabinet heeft laten weten dat gemeenten alvast € 500 per huishouden mogen geven.

De gemeente Wijdemeren heeft besloten om inwoners die in 2022 energietoeslag hebben ontvangen alvast € 500 uit te betalen. Wij gaan dit naar verwachting eind januari doen. U hoeft hier zelf niks voor te doen.

Contact opnemen

Als u eind januari het bedrag niet heeft ontvangen, maar in 2022 wel energietoeslag heeft ontvangen, dan kunt u contact met ons opnemen. 

We verwachten dat de regels voor de energietoeslag 2023 in de tweede helft van dit jaar bekend worden.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening kunnen vanaf 7 februari 2023 terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. 

Wie kan steun aanvragen bij het Noodfonds Energie

De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds: 

  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980 (alleenstaand) of € 3.794 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld. 
  • Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen. 

Hoeveel steun krijgt een huishouden uit het Noodfonds?

Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden. De steun uit het Noodfonds is als volgt:  

 

Steun Noodfonds

Inkomen  

(% van het sociaal minimum) 

Noodfonds betaalt deel van de energierekening 

tot 160%

boven 10% van het bruto-inkomen

160 - 200%

boven 13% van het bruto-inkomen

Hoe aanvragen?

Alle informatie over de aanvraag is te vinden op noodfondsenergie.nl.