U kunt de eenmalige energietoeslag 2023 nog niet aanvragen. Huishoudens die vorig jaar de toeslag hebben gekregen, ontvangen hierover bericht.

De Wet Energietoeslag 2023 is aangenomen. Huishoudens die vorig jaar de toeslag hebben gekregen en in januari 2023 een voorschot hebben ontvangen, krijgen hierover bericht. De gemeente Wijdemeren is bezig met het verwerken van de wet, met het oog op eind december 2023 als betaaldatum. U hoeft de energietoeslag in dit geval niet opnieuw aan te vragen. 

Huishoudens die vorig jaar de toeslag niet hebben gekregen, maar hier dit jaar wel recht op hebben, kunnen deze binnenkort aanvragen via onze website. Houd deze pagina daarvoor in de gaten. 

Tijdelijk Noodfonds Energie

Kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening kunnen vanaf 7 februari 2023 terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. 

Wie kan steun aanvragen bij het Noodfonds Energie

De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds: 

  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980 (alleenstaand) of € 3.794 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld. 
  • Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen. 

Hoeveel steun krijgt een huishouden uit het Noodfonds?

Het Noodfonds betaalt het deel van de maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden. De steun uit het Noodfonds is als volgt:  

 

Steun Noodfonds

Inkomen  

(% van het sociaal minimum) 

Noodfonds betaalt deel van de energierekening 

tot 160%

boven 10% van het bruto-inkomen

160 - 200%

boven 13% van het bruto-inkomen

Hoe aanvragen?

Alle informatie over de aanvraag is te vinden op noodfondsenergie.nl.

Meer informatie

Hoe vraag ik de eenmalige energietoeslag 2023 aan?