U vraagt een alcohol ontheffing aan als u tijdelijk alcohol wilt schenken. Ook wanneer u tijdelijk langere schenktijden wilt, heeft u hier een ontheffing voor nodig.

Ontheffing voor evenementen

U heeft toestemming nodig om op bijvoorbeeld een feest of evenement alcohol te schenken. U kunt hiervoor bij de burgemeester een tijdelijke ontheffing aanvragen. Krijgt u een ontheffing, dan mag u zwak-alcoholhoudende dranken schenken (op grond van artikel 35 Alcoholwet). Sterke drank schenken is niet toegestaan.

Ontheffing schenktijden

De schenktijden voor alcohol bij paracommerciële rechtspersonen zijn vastgelegd in de Drank- en Horecaverordening Wijdemeren 2014 (artikelen 7 en 8). Paracommerciële rechtspersonen zijn onder andere verenigingen, stichtingen en kerkgenootschappen. Wilt u af en toe langere of andere schenktijden, dan kunt u een ontheffing schenktijden aanvragen.

Ontheffing bijeenkomsten (privé of van derden)

Om oneerlijke concurrentie te voorkomen zijn er voorwaarden voor het schenken van alcohol door paracommerciële rechtspersonen. Het is niet toegestaan om alcohol te schenken tijdens persoonlijke bijeenkomsten zoals bruiloften en verjaardagsfeesten. Dat mag ook niet tijdens bijeenkomsten zoals vergaderingen van politieke partijen of goede doelen (artikel 9 van de Drank- en Horecaverordening Wijdemeren). Wilt u wel alcohol schenken bij zo’n bijeenkomst, dan kunt u hiervoor een ontheffing aanvragen.

Ontheffing voor evenementen

  • Met een ontheffing mag u alleen bier, wijn, port en sherry schenken
  • U kunt een ontheffing krijgen voor maximaal 12 dagen achter elkaar
  • De leidinggevende is ouder dan 21 en mag geen strafblad hebben

Ontheffing schenktijden

Het gaat om:

  • een tijdelijke situatie
  • een situatie waarbij u langer wilt schenken dan normaal is toegestaan

Bij uw aanvraag geeft u aan waarvoor u een ontheffing wilt. U kunt maximaal 9 keer per jaar een ontheffing aanvragen.

Ontheffing bijeenkomsten (privé of derden)

Paracommerciële rechtspersonen kunnen een ontheffing aanvragen voor vergaderingen van bijvoorbeeld politieke partijen of goede doelen. Een ontheffing hiervoor wordt maximaal 4 keer per jaar verleend.

Ontheffing voor evenementen

Voor een evenement heeft u het volgende nodig:

U vraagt de ontheffing en de vergunning minimaal 4 weken voor de datum van de activiteit aan.

Heeft u elk jaar voor hetzelfde evenement een ontheffing nodig? U kunt een ontheffing aanvragen die meerdere jaren geldig is. De locatie, leidinggevenden en tijden mogen dan niet veranderen.

De aanvraag stuurt u naar info@wijdemeren.nl of per post naar: gemeente Wijdemeren, postbus 190, 1230 AD in Loosdrecht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de medewerkers van het team VTH & Veiligheid via telefoonnummer 14 035 en/of e-mail: apv@wijdemeren.nl.

Ontheffing schenktijden en ontheffing bijeenkomsten (privé of derden)

U vraagt de ontheffing minimaal 4 weken voor de datum van de activiteit of bijeenkomst aan. U gebruikt hiervoor het aanvraagformulier ontheffing. Het kan zijn dat u beide ontheffingen nodig heeft. U kunt dat in één aanvraag doen.

U mailt het compleet ingevulde en ondertekende aanvraagformulier naar info@wijdemeren.nl. Of u stuurt het per post naar:

Gemeente Wijdemeren, Postbus 190, 1230 AD in Loosdrecht.

Ontheffing voor evenementen

Een ontheffing (artikel 35) van de Alcoholwet kost € 57 (2024).

Ontheffing schenktijden

Een ontheffing (artikelen 7 of 8) van de Drank- en Horecaverordening kost € 12,80 (2024).

Ontheffing bijeenkomsten (privé of derden)

Een ontheffing (artikel 9) van de Drank- en Horecaverordening kost € 57 (2024).

De gemeente neemt na ontvangst van uw aanvraag zo snel mogelijk een besluit. U krijgt deze thuisgestuurd.

U kunt binnen 6 weken bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.