Gemeente Wijdemeren - Opknappen Lindeplein Loosdrecht

Op maandag 14 maart beginnen we met het opknappen van het Lindeplein. Tijdens deze opknapbeurt zorgen we ervoor dat de 23 dakplatanen die nu op het plein staan een nieuwe plek krijgen. Ook kappen we 9 bomen om er nieuwe, gezonde bomen voor in de plaats te zetten. Daarnaast vernieuwen we het grasveld, komt er een zitje en nemen we maatregelen om brommers en fietsers op de stoep tegen te gaan.

De opknapbeurt is het idee van de bewoners en gebruikers van Lindeplein. Daarom is er een bewonersavond geweest op 14 en 15 september vorig jaar en is gesproken over hoe we het plein zouden willen inrichten.

Het plan

In totaal halen we 32 bomen weg, waarvan 23 bomen een nieuwe plek krijgen. Om het groene karakter van het Lindeplein te behouden, plaatsen we bomen terug op het plein. De bewoners hebben kunnen stemmen welke bomen dat moesten worden. Niet alle bomen uit de enquête zijn op voorraad, of in de gewenste grootte. Voor 2 plekken hebben we daarom voor de nummer 2 van de stemming of voor een andere bomensoort. Zo is er een rustig beplantingsplan met een lange bloeiperiode, veel geur en kleur.

Welke bomen vervangen we?

 • De 23 dakplatanen langs de Eikenlaan krijgen begin april een nieuwe plek.  De dakplatanen kunnen met het onderhoudsniveau van de gemeente niet in goede, gezonde staat behouden blijven. Daarnaast kan het stof van dit soort bomen een allergische reactie geven.
 • De 6 elzen voor de winkels hebben te veel onderhoud nodig en staan niet op de goede plek voor de woningen.
 • De 3 zure kersen voor het Drieluik zijn aan het eind van hun levensduur en hebben geen goede basis in de grond waar zij in staan.

De nieuwe bomen

 • Langs de Eikenlaan plaatsen we 5 driekleurige beuken. Door minder bomen terug te plaatsen kunnen deze bomen beter groeien.
 • Voor de winkels komen 6 zuilvormige Amerikaanse Esdoorns te staan. Omdat deze bomen vanzelf in een zuilvorm groeien, vragen ze minder onderhoud en blijft het zicht uit de woningen beter behouden. De esdoorns plaatsen we aan de oostkant van de gebouwen in lijn met de blinde muur tussen de woningen. De bomen plaatsen we ongeveer 2 meter naar voren omdat dat dit beter is met de kabels en leidingen.
 • Omdat de 3 zure kersen voor het Drieluik weg gaan, zetten we hier 3 bijenbomen voor terug.
 • Aan de Acacialaan komen 2 extra kleinbladige lindes.

Wat gebeurt er nog meer?

 • Het hele grasveld waar nu de kersenbomen staan maken we vlak en zaaien we opnieuw in. Om fiets- en brommerverkeer tegen te gaan trekken we het gras door tot aan de bomen. Het stalen lint uit het gras wordt weggehaald.
 • Op de noord-oosthoek van het grasveld komt een zitje,  met betonnen onderdelen.
 • Om fiets- en bromverkeer op de stoep tegen te gaan plaatsen we een slalom aan fietsnietjes.
 • In plaats van het riet in de vijver brengen we samen met buurtbewoners andere waterplanten aan die lager blijven en bloeien. Het riet wordt zo veel mogelijk met wortel uit de vijver weggehaald.

Wanneer?

We beginnen op maandag 14 maart. De aannemer start met het verwijderen van de bomen. Dit moet gebeuren voor het broedseizoen. Begin april maken we de boomvakken voor de nieuwe indeling en planten de nieuwe bomen. In april en mei gaat dee aannemer verder met het werk. Het planten van de waterplanten, heesters en vaste planten doen we als Appelboomproject samen met bewoners op een later moment.

Bewonersbijeenkomsten

Op dinsdag 14 en woensdag 15 september 2021 zijn er twee bewonersbijeenkomsten geweest om de ideeën te presenteren en bespreken. Tijdens deze avonden zijn nog een paar punten van aandacht genoemd (zie de brief: Terugkoppeling bewonersavond). Ook heeft er tot en met 30 september 2021 een enquêteformulier open gestaan om uw keuze voor de nieuwe bomen op het plein aan ons door te geven.

Documenten

Om uw vraag in behandeling te nemen vragen wij u vriendelijk uw adresgegevens in te voeren. De velden met een * zijn verplicht.