Middelpunt van een veelzijdige gemeente

Wie aan Loosdrecht denkt, denkt aan water.

Met zijn vijf aan elkaar verbonden plassen is er veel te beleven voor watersporters van elk niveau. Voor een actieve dag op de plassen zijn de mogelijkheden eindeloos. In tegenstelling tot een aantal meer beschermde wateren, zijn op de Loosdrechtse Plassen alle soorten vaartuigen toegestaan. Het is niet moeilijk om een adres te vinden waar u een boot kunt huren om de plassen mee te verkennen. Dat kan met een zeilboot, roeiboot of kano, maar ook met een gemotoriseerde boot (met of zonder kapitein). Neem een picknickmand mee en vaar naar een van de eilandjes, geniet van het prachtige uitzicht over de weilanden en de legakkers, de statige landhuizen en de authentieke boerderijen. Of leg uw boot aan bij een van de vele gezellige terrasjes langs de kant en geniet van al het lekkers dat de Loosdrechtse restaurantjes te bieden hebben.

Wandelen en fietsen

Ook op het vasteland is er genoeg te beleven in Loosdrecht. Er zijn prachtige fiets- en wandelroutes beschikbaar met, hoe kan het ook anders, op veel plaatsen een adembenemend uitzicht over de plassen. En die leuke terrasjes aan het water zijn natuurlijk ook vanaf het land te bereiken! Bij een aantal bootverhuurders zijn ook fietsen te huur. Hier kunnen vissers ook terecht voor een dagvergunning. Zoek een mooi plekje langs de oever en ervaar hoe weldadig de serene rust hier kan zijn.

Kasteel Sypesteyn

Maar Loosdrecht heeft meer te bieden dan alleen het water. Aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk ligt Kasteel Sypesteyn. De bouw van het kasteel zoals we het nu kennen, werd gestart in 1901, maar de oudste funderingen die zijn gevonden, dateren van rond het jaar 1500. Zowel het kasteel met zijn collectie Loosdrechts porselein en familieportretten, als de tuin zijn een bezoek meer dan waard.

Zie ook

De historie van Loosdrecht