De dorpen die samen de gemeente Wijdemeren vormen, liggen tussen prachtige wateren en zeldzaam mooie natuurschoon. Er zijn daarom veel mogelijkheden voor waterrecreatie.

Het Loosdrechts Plassengebied is erg geschikt voor de watersport. Zeilen, roeien, kanoën, waterskiën en snelle motorbootvaart is allemaal mogelijk. Voor de snelle motorbootvaart zijn wel regels gemaakt. Deze zijn beschreven in een Besluit Motorboten Loosdrechtse plassen.

In het plassengebied liggen vijf openbare recreatie-eilanden, met in totaal ongeveer 240 ligplaatsen. Aan de westkant van de plassen liggen ook afmeerplaatsen, soms aan openbare natuureilanden, soms ook los van de oever.

Voor gehandicapte watersporters is het eiland Robinson Crusoë de ideale plek.

Voor wie zonder boot van het water wil genieten, kan naar De Strook en de Zuwe. De Strook ligt aan de zuidkant van de Vijfde Plas. Het terrein is te bereiken vanaf de Nieuweweg en, natuurlijk, vanaf het water.

Rondom de plassen liggen vele watersportbedrijven: botenbouwers en -reparateurs, botenverhuurders, scheepsmakelaars, zeilmakerijen, rondvaarbedrijven, zeil- en waterskischolen enz. Zelfs fietsverhuur is mogelijk. Ook ontbreken natuurlijk de horeca en de verblijfsrecreatie niet.