Gemeente Wijdemeren - Programma Duurzame Week Wijdemeren

Van 30 maart tot en met 6 april is het zo ver…de Duurzame Week Wijdemeren. Ontmoeting, verbinding en inspiratie staan centraal tijdens een week vol lezingen, acties en workshops.

Met de Duurzame Week Wijdemeren geven we de aftrap voor de uitvoering van de duurzaamheidsagenda die eerder dit jaar door de gemeenteraad is aangenomen. In het programma komen een aantal thema’s uit de duurzaamheidsagenda aan bod: co2-reductie en duurzame energie, efficiënt gebruik van grondstoffen, recycling en uitbreiding van de groene ruimte.

Zaterdag  30 maart

Gratis compost & ruil een tuintegel voor plantjes
Steeds meer inwoners kiezen voor een betegelde tuin, terwijl u met een groene tuin mét wilde planten wateroverlast voorkomt én de bijen en vlinders kunt helpen. Ze vinden er voedsel en hun rupsen kunnen er van eten. Kom daarom een tuintegel of andere tuinverharding inleveren en ontvang in ruil drie (wilde) planten en een zakje biologisch bloemenzaad. Wilt u meer informatie over het vergroenen van uw tuin en de planten die hier het beste bij passen? We adviseren u graag.
Ook  willen we u graag bedanken voor het gescheiden inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval. Daarom kunt u één gratis zak compost ophalen. Wees er op tijd bij, want op=op.

Tijd: 10.00-14.00 uur
Locatie: Gemeentewerf Kortenhoef, De Kwakel 40

Duurzame Huizenroute
Benieuwd welke maatregelen u kunt nemen om te komen tot een volledig energie-neutraal huis? Dan is dit een interessante woning om te bezoeken. Robert plaatste 60 zonnepanelen, installeerde een water/water warmtepomp op de bestaande vloerverwarming, verving de ramen gedeeltelijk door beter geïsoleerd glas en plaatste twee pelletkachels voor gezelligheid en warmte.

Tijd: Inloop tussen 10.00-12.00 uur
Locatie: Eilandseweg 29a, Nederhorst den Berg

Maandag 1 april

Duurzame Huizenroute
Technicus Vincent werkt al ruim vijfentwintig jaar in de warmtepompindustrie en verhuisde onlangs binnen Nederhorst den Berg. In zijn nieuwe huis installeerde hij uiteraard een warmtepomp die zorgt voor verwarming en warm water. Isolatie is heel belangrijk omdat een warmtepomp werkt met lagere temperaturen dan een cv. Dus ook daarvoor kan hij veel tips en tricks geven tijdens de rondleiding in zijn woning.

Tijd: Inloop tussen 10.00-12.00 uur
Locatie: Wilgenlaan 58 Nederhorst den Berg

Lezing duurzaamheid en monumenten
“Als een eeuwenoud pand duurzaam kan, dan kan het toch overal?” De Groene Grachten geeft een lezing waarin ze de kansen voor monumenten bespreken op gebied van isolatie, ventilatie, verwarming, elektra, water en groen.  Ze vertellen meer over technische, juridische, financiële  en organisatorische aspecten. Een gemeentelijk ambtenaar is aanwezig om de specifieke mogelijkheden voor uw woning te bespreken. Graag vooraf aanmelden. 

Tijd: 20.00-21.30 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Locatie: De Oude School, Kortenhoefsedijk 145, Kortenhoef

Dinsdag 2 april

Duurzame Huizenroute
In 2013 kocht Rob zijn woning en ging aan de slag met de verbouwing. Hij verving en isoleerde het dak, isoleerde de spouwmuren en de vloer, plaatste vloerverwarming en HR++ glas. Ook zette hij een glazen pui op het zuidoosten waardoor hij op een zonnig winterdag nauwelijks verwarming nodig heeft. Verder plaatste Rob een warmtepomp in de woonkamer die zorgt voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. Zijn toekomstdromen? Een zonneboiler en zonnepanelen zodat hij zelf zijn elektra kan opwekken. Rob is energiecoach en kan je tijdens de rondleiding helpen met al je energievraagstukken. 

Tijd: Inloop tussen 10.00-12.00 uur
Locatie: Overmeerseweg 85 Nederhorst den Berg

Actie hondenpoep: Mijn baas ruimt op!
Hondenpoep is niet alleen één van de grootste ergernissen van onze inwoners, het is ook nog eens erg vervuilend voor het milieu. Help mee om hondenbaasjes op een ludieke wijze te bewegen de hondenpoep op te ruimen. Dit is een initiatief van De Appelboom.

Tijd: 13.00-14.00 uur
Locatie: Godelindehof, Loosdrecht

Woensdag 3 april

Weggooien? Mooi niet!
Kapotte laptop, stofzuiger of broodbakmachine? Kom langs bij het Repair Café Kortenhoef, dan kijken we of we jouw kapotte apparaten een tweede leven kunnen geven. Goed voor de portemonnee én een mooie manier om de afvalberg te verkleinen. En heeft u vragen over energiebesparing? U kunt er ook speeddaten met een energiecoach.

Tijd: 14.00-16.00 uur
Locatie: Achterom achter RK Kerk Kerklaan, Kortenhoef

Duurzame Huizenroute
Technicus Vincent werkt al ruim vijfentwintig jaar in de warmtepompindustrie en verhuisde onlangs binnen Nederhorst den Berg. In zijn nieuwe huis installeerde hij uiteraard een warmtepomp die zorgt voor verwarming en warm water. Isolatie is heel belangrijk omdat een warmtepomp werkt met lagere temperaturen dan een cv. Dus ook daarvoor kan hij veel tips en tricks geven tijdens de rondleiding in zijn woning. 

Tijd: inloop tussen 10.00-12.00 uur
Locatie: Wilgenlaan 58, Nederhorst den Berg

Donderdag 4 april

Speeddate met energiecoach
Heeft u vragen over de huidige energiestaat van uw woning? Of wilt u weten wat  u kunt doen aan isolatie, ventilatie, energieverbruik… Kom langs voor een speeddatesessie met energiecoach Christien Pennings en Ulrike de Jong.  

Tijd: 15.00-17.00 uur
Locatie: Bibliotheek Gooi en Meer, Tjalk 41, Loosdrecht

Informatieavond collectief zonneproject
Geen zonnepanelen op uw eigen dak? Doe dan mee met de collectieve zonnepanelen op sporthal de Fuik en scouting Klaas Toxopeus in Kortenhoef. Investeren in lokaal opgewekte, 100% groene, stroom. We vertellen u graag meer over het collectieve zonneproject en de groene én financiële voordelen.

Tijd: 19.30-21.30 uur
Locatie: Dirks Sportcafé Kortenhoef

Vrijdag 5 april

Hoe organiseren bewoners de energietransitie?
De energiecoöperatie Wijdemeren is een initiatief van bewoners, die de hele lokale samenleving willen mobiliseren om de energietransitie goed te organiseren. Investeren in energiebewustzijn, energiebesparing en energieopwekking. Iedere bewoner moet uiteindelijk in zijn eigen huis aan de slag. Met de energiecoöperatie kunnen we krachten bundelen, de deskundigheid van de samenleving benutten en als platform van bewoners communiceren met ondernemers, overheid en maatschappelijke organisaties. Dat is voor ons lokale democratie. Kom en praat mee over hoe we dat als bewoners organiseren.

Tijd: 13.30-17.00 uur
Locatie: Gemeentehuis Wijdemeren, Rading 1, Loosdrecht

Duurzaamheidscafé & film
Ik duurzaam, jij duurzaam, wij duurzaam? Deze avond staat in het teken van belangrijke vragen en kwesties zoals: Wat houdt duurzaamheid nu eigenlijk in? En wat betekent het voor jou? Is een duurzamer leven een ‘beperking’ of juist ‘verrijking ‘ van je leven? En wat kun je concreet doen? De avond wordt geleid door filosofe en publiciste, Annette van der Elst. Zij gaat ook in gesprek met wethouder Joost Boermans, want wat doet de gemeente al aan duurzaamheid en welke plannen zijn er voor de toekomst? We eindigen de avond met de film ‘Before the flood’ van Leonardo DiCaprio. Graag vooraf aanmelden. 

Tijd: vanaf 19.30 uur
Locatie: De Blinker - Cultureel Centrum Kortenhoef

Zaterdag 6 april

Wijdemeren Circulair. Meer dan recyclen
Wist u dat circulaire economie ook leuk kan zijn? Er zijn, naast afval scheiden, nog veel meer aspecten rond circulariteit. Klaske Postma, Industrieel Product Ontwerpen,  neemt u mee langs de kansen en mogelijkheden. Ze doet dit samen met kringloopwinkel Vide, de weggeefwinkel, de bibliotheek, het repaircafé en de GAD. Benieuwd hoe u zero-waste kunt leven of uw afval op een goede manier kunt scheiden? Kom dan langs bij de aanwezige GAD-afvalcoach.

Tijd: 10.30-11.30 uur
Locatie: Bibliotheek Gooi en Meer, Tjalk 41, Loosdrecht

Open dag Landgoed de Rading
De lente is in zicht en dat betekent dat CSA-Tuinderij LandinZicht u graag informeert over zelfoogst van groenten en bloemen voor het nieuwe seizoen. Ook is er een markt met onder meer biologische zuivel, eieren, honing en bloemen. U kunt meer informatie krijgen over duurzaam ondernemen en over groene stroom van onze energiecoöperatie. Er is een energiecoach aanwezig om energievragen mee te bespreken en voor de kinderen is er een heuse energieles met activiteiten en knutselprojecten.  

Tijd: 11-17 uur
Locatie: Landgoed De Rading, De Rading 1b, Loosdrecht

De Duurzame Week Wijdemeren is een samenwerking tussen de energiecoöperatie Wijdemeren en de gemeente Wijdemeren. 

maandag 18 maart 2019