Wij gebruiken op onze website cookies zodat u de website goed kunt gebruiken. Dit zijn analytische cookies en cookies van YouTube. Wilt u deze website bezoeken? Dan gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.

Hout stoken en overlast beperken

De rook van haardhout en kolen kunnen voor gezondheidsklachten en (stank)overlast zorgen.

Wat moet u weten

Het stoken van open haarden, houtkachels en barbecues geeft een gezellige en warme sfeer. Maar of u nu in huis de open haard of houtkachel aansteekt, of in de tuin een vuurkorf of barbecue, de rook van het hout of de kolen kunnen voor (stank)overlast en gezondheidsproblemen bij buurtbewoners zorgen. Dit komt door de schadelijke fijnstof in de lucht.

Mensen met een luchtwegaandoening of hart- en vaatziekte, maar ook ouderen en kinderen, kunnen na het inademen van deze stoffen al gelijk gezondheidsklachten krijgen. Daarom is het is belangrijk om eerst op de stookwijzer te kijken of de het weer houtstook wel toelaat. Zo voorkomt u overlast voor uw omgeving. Daarnaast is het verbranden van hout en kolen ook slecht voor het milieu.

Wat moet u doen

Als u stookt, stook dan zo schoon mogelijk. Stook uw open haard of houtkachel niet als het windstil of mistig is. Raadpleeg de Stookwijzer om te kijken of het weer geschikt is om het vuur aan te steken. Bij mist of weinig wind kan rook niet goed wegtrekken, binnen in huis en buiten niet. Volg onderstaande tips.

Algemene tips:

  • Stook alleen met droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en zorgt voor extra rook en fijnstof. Verbrand nooit geverfd of behandeld hout dat waterdicht is (geïmpregneerd), geperste platen, afval, papier of karton. De verbranding hiervan brengt extra schadelijke stoffen in de lucht.
  • Gebruik duurzaam haardhout met een FSC- of PEFC-keurmerk. Hout met zo’n keurmerk wordt gehaald uit een verantwoord beheerd bos.
  • Als u zelf het hout hakt, zorg dan dat dit minstens 2 jaar is gedroogd.
  • Controleer uw vuur. Een goed brandend vuur heeft gele, gelijke vlammen. Heeft uw vuur donkere rook en oranje vlammen? Dan verbrandt het hout niet goed. Dit kan liggen aan het gebruik van vochtig hout, aanmaakmateriaal wat veel rook veroorzaakt of een tekort aan zuurstof dat bij het vuur kan komen.

Tips voor buiten stoken:

  • Gebruik een elektrische barbecue. Een barbecue op elektriciteit zorgt voor minder giftige rook dan een barbecue op houtskool.
  • Gebruik een lekbak tijdens het barbecueën. Als vet in het vuur valt, verbrand het en ontstaan er schadelijke stoffen. Met een lekbak om het vet op te vangen, kunt u dit voorkomen.
  • Hou ook de website over het natuurbrandrisico van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek in de gaten. Deze vermelden wij op onze website en sociale media kanalen. Bij Fase 2 is het verboden om open vuur te maken, te stoken of bij je te hebben. Op de website van Natuurbrandrisico kunt u altijd het geldende natuurbrandrisico bekijken.

Tips voor binnen stoken:

  • Laat de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar vegen. Zo worden schadelijke stoffen goed weggehaald en verbrandt het hout beter, waardoor er minder schadelijke stoffen vrijkomen.
  • Houd de luchttoevoerklep altijd (een beetje) open. Zo krijgt het hout geen kans om te gaan smoren. Smoren betekent dat het hout niet volledig verbrandt. Hierbij ontstaan extra slechte stoffen.
  • Lucht het huis tijdens het stoken. Zo blijven schadelijke stoffen niet binnen hangen en krijgt het vuur meer zuurstof om goed te verbranden.

Meer informatie

Meer weten over hout stoken en houtrook?
Kijk dan eens hier:

Contact

Wilt u meer informatie of heeft u vragen? Bel dan naar 14 035.

Heeft u kunnen vinden wat u zocht?