21 maart onthult de Molukse Initiatiefgroep Eerbetoon Molukse Marinemannen Loosdrecht een herdenkingsmonument ter ere van de Molukse gemeenschap waarvan de vaders in dienst zijn geweest van de Nederlandse krijgsmacht in Nederlands-Indië.
Dit monument is een blijvend eerbetoon aan de eerste generatie Molukkers die hebben gediend bij de Koninklijke Marine en vanaf 1953 in Loosdrecht zijn komen wonen, een nieuw bestaan hebben opgebouwd, zijn overleden en hier zijn begraven. De gemeente Wijdemeren faciliteert de plaatsing en erkent daarmee officieel het historisch onrecht en leed dat de Molukse gemeenschap is aangedaan.
Een beladen geschiedenis
Op 21 maart 1951 arriveerden de eerste Molukse gezinnen in Nederland, met de belofte dat hun verblijf tijdelijk zou zijn. Velen waren voormalige KNIL-militairen of in dienst van de Koninklijke Marine, en hoopten op een terugkeer naar hun geboortegrond. De realiteit bleek anders: door politieke omstandigheden werd terugkeer onmogelijk en moesten duizenden Molukkers in Nederland een nieuw bestaan opbouwen.
Aan de Beukenlaan, Meidoornlaan en Lindelaan in Loosdrecht, vond een kleine groep Molukse gezinnen een nieuw thuis. Aangezien de mannen nog steeds in dienst waren van de Koninklijke Marine, bood de nabijheid van het Marine Opleidingskamp (MOK) in Hilversum hen werk en de mogelijkheid om te integreren in de plaatselijke gemeenschap
De opvang en de kille ontvangst hebben diepe sporen nagelaten. De Molukse gemeenschap in Loosdrecht heeft zich ingezet voor erkenning van dit leed. De gemeente Wijdemeren heeft, mede naar aanleiding van motie M-1-V- die in december 2021 is aangenomen, besloten om deze geschiedenis zichtbaar te maken en de kosten voor de grafrechten van 13 Molukse graven tot 2050 over te nemen en het leed officieel te erkennen.
Een moment van erkenning en herdenking
De onthulling op vrijdag 21 maart 2025, precies 74 jaar na de aankomst van het eerste Molukse transportschip Kota Inten in Nederland, wordt een moment van bezinning en erkenning. Leden van de Molukse gemeenschap, die als kind zijn meegekomen op de eerste transportschepen, onthullen het monument. De plechtigheid zal worden bijgewoond door vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap, loco-burgemeester Wilna Wind en andere betrokkenen.
- Wanneer: vrijdag 21 maart 2025 14.30 uur (inloop vanaf 13:30 uur)
- Waar: Algemene Begraafplaats Loosdrecht, Rading 168, 1231 KE Loosdrecht
- Het is een open bijeenkomst dus u bent van harte welkom om hierbij te zijn
Symboliek van het monument
Het monument is ontworpen door kunstenaar Joost Zwagerman in samenwerking met de Molukse Initiatiefgroep Eerbetoon Molukse Marinemannen Loosdrecht bestaande uit: Joke Kukupessy, Carla Latupeirissa, Harry Lekranty, Terry Pattikawa en Sam Uneputty. Het monument bevat symbolen die verschillende thema’s vertegenwoordigen: cultuur, de Koninklijke Marine en geloof. Daarnaast is op symbolische wijze de interneringsperiode van de Molukse militairen en het vertrek van deze families naar Nederland weergegeven. Naast het monument komt een lessenaar met uitleg van de symbolen en geschiedenis.