Gemeente Wijdemeren - Onderhoud bomen

Ieder jaar controleert de gemeente Wijdemeren een gedeelte van de bomen in de openbare ruimte. Boominspecteurs kijken dan of de bomen nog gezond zijn en veilig staan.

In Kortenhoef, Nederhorst den Berg en Loosdrecht worden ongeveer 1750 bomen gesnoeid of geknot. Daarnaast moeten ongeveer 265 bomen verwijderd worden. Het gaat voornamelijk om bomen die ziek of dood zijn.

Essentaksterfte

De belangrijkste oorzaak is de essentaksterfte, een schimmel afkomst uit Azië, maar ook de extreme weersomstandigheden spelen een rol. De rijen en groepen essen worden verwijderd en vervangen door bomen die minder ziektegevoelig én klimaatbestendig zijn.  

Herplanten bomen

Wethouder Joost Boermans: “Het grootschalige onderhoud zal voor de nodige overlast zorgen. Erg vervelend, maar noodzakelijk om de bomen gezond en onze leefomgeving veilig te houden. Ik begrijp ook dat inwoners het vervelend vinden als er bomen in hun omgeving verdwijnen. Dit jaar zijn vooral boomziekten en extremere weersomstandigheden hier de oorzaak van. In 75% van de gevallen komen er weer bomen voor terug, waar mogelijk in dezelfde buurt.”

Inloopbijeenkomsten

Op locaties waar meerdere bomen gekapt worden, krijgen omwonenden vooraf een brief met informatie. Ook zijn er inloopbijeenkomsten in de kernen voordat de kapwerkzaamheden starten. Worden er meerdere bomen in een straat gekapt? Dan ontvangen omwonenden een uitnodiging om mee te denken over de soort en locatie van de herplant.

Inloopbijeenkomst 14 februari

op donderdag 14 februari is er een inloopavond. Onderwerp van gesprek zijn de locaties in Kortenhoef en Oud-Loosdrecht waar meerdere bomen moeten worden gekapt, zoals de Elbert Mooijlaan in Kortenhoef en de Horndijk, Vuntusplein en Oud-Loosdrechtsedijk in Loosdrecht. Tijdens de avond kunt u meer informatie krijgen over de reden van de kap en meedenken over de boomkeuze en locaties van de herplant. De inloopavond vindt plaats vanaf 19.30 uur op de gemeentewerf, De Kwakel 40 in Kortenhoef.

Beplantingsplannen

Werkzaamheden volgen

De snoei- en onderhoudswerkzaamheden zijn inmiddels gestart. De kapwerkzaamheden starten in 2019.

Volg hier waar en wanneer er bomen gekapt worden. Voor vragen kunt u contact opnemen met bomen@wijdemeren.nl