Als fietsspecialist, boothandelaar of inkoper wordt u soms geconfronteerd met vreemde zaken. Misschien krijgt u weleens een onderbuikgevoel of denkt u dat er iets vreemds aan de hand is. De aankoop of het inruilen van bijvoorbeeld een tweedehands fiets of buitenboordmotor lijkt vaak onschuldig. Toch bestaat de kans dat u iets koopt of inruilt dat van diefstal afkomstig is.

Dieven verdienen geld aan de verkoop van gestolen spullen. Kijk voor tips om heling te voorkomen op www.stopheling.nl. Maak inbraak en diefstal voor een dief niet aantrekkelijk en voorkom dat misdaad loont.

Digitaal Opkopers Loket (DOL)

Als ondernemer wilt u erop kunnen vertrouwen dat de tweedehands spullen die u inkoopt, niet zijn gestolen. Daarom bent u onder andere verplicht een opkopers register bij te houden en u aan te melden bij de gemeente als handelaar. Er is nu een nieuwe manier waarop u zich bij de gemeente kunt aanmelden: via het Digitaal Opkopers Loket. 

Wat is het Digitaal Opkopers Loket?

Als u handelt in tweedehands goederen dan bent u verplicht om u bij de gemeente aan te melden als handelaar. Bijvoorbeeld als u handelt in tweedehands auto’s of mobiele telefoons, laptops of sieraden. Het melden gaat vanaf nu via het Digitaal Opkopers Loket. Dit loket maakt melden gemakkelijk, is betrouwbaar en veilig. Via het DOL kunt u zich eenvoudig aanmelden als handelaar. U maakt een account aan en vult uw gegevens in. Hiervan ontvangen de gemeente en politie een melding. De gemeente neemt, ter controle, per e-mail contact met u op. Het Digitaal Opkopers Loket voldoet aan de wetgeving van De Wet Bescherming Persoonsgegevens. Uw gegevens worden door de gemeente bewaard en zijn alleen toegankelijk voor functionarissen van de betreffende gemeente en eventueel de politie. 

Aanmelden Digitaal Opkopers Loket

U kunt zich online aanmelden voor het Digitaal Opkopers Loket. 

Digitaal Opkopers Loket

Naast aanmelding bij de gemeente bent u als handelaar ook verplicht een registratie van uw aan- en verkopen te maken. De manier waarop u dat doet is vrij, maar nu kunt u ook gebruikmaken van het Digitaal Opkopers Register. In dit register kunt u iedere aankoop registreren. Het voordeel is dat u maar één account hoeft aan te maken en dat u direct voldoet aan de wettelijke eisen.