direct naar inhoud van 7.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid
Plan: Emmaweg nabij 44
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1696.BP1200emwgnb442010-ON01

7.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Het voorontwerp bestemmingsplan Emmaweg nabij 44 heeft gedurende 6 weken (ingaande 26 mei 2011) ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn geen schriftelijke en/of mondelinge inspraakreacties ontvangen.

Ten opzichte van het voorontwerp heeft de gemeente gewijzigd dat er geen nader geluidsonderzoek en ontheffing van hogere grenswaarde benodigd is, omdat de Emmaweg is ingericht als een 30 km weg.

In het kader van het overleg ex artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening is het voorontwerp van het bestemmingsplan nabij Emmaweg 44 gezonden aan:

1. Inspectie VROM te Haarlem;

2. Gewest Gooi en Vechtstreek te Hilversum;

3. Gewestelijke afvalstoffendienst te Hilversum;

4. Provincie Noord-Holland;

5. Waternet te Amsterdam;

6. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten te 's-Graveland.

7. Brandweer Gooi en Vechtstreek te Hilversum.

De instanties onder 1, 2 en 4 hebben medegedeeld dat het voorontwerp van het bestemmingsplan geen aanleiding geeft tot het maken van opmerkingen. De instanties onder 5 en 7 hebben een reactie op het bestemmingsplan ingediend.

Samengevat komt de reactie van nr 5 Waternet en de reactie van de gemeente op het volgende neer:

- In het bestemmingsplan ontbreekt een bepaling voor waterkering. Deze is nodig vanwege de 's Gravenlandsevaart langs het plangebied. Hiervoor moet in de plankaart een dubbelbestemming worden opgenomen. De plaats van de dubbel bestemming waterkering moet overeenkomen met de keurkaart, wat betekent dat er vanuit de referentielijn 20 meter aan weerszijden moet worden aangehouden.

De dubbelbestemming 'waterstaat - waterkering' is in het ontwerp bestemmingsplan opgenomen.

- Verzocht wordt voor het water binnen het bestemmingvlak Wonen de bestemming water te geven.

Het geven van een hoofdbestemming water is toepasselijk bij vaarroutes, recreatieplassen of bij rivieren met ecologische betekenis. Eventueel aanwezig water binnen dit bestemmingsvlak kan niet gezien worden als een zelfstandige hoofdfunctie. De woonbestemming is mede bestemd voor bij de bestemming behorende voorzieningen zoals water. Dit is ook conform de systematiek van het tegenoverliggende bestemmingsplan 'Wijdemeren, Kern s-Graveland en Landgoederen'

- In de Watertoets (bijlage van het bestemmingsplan) moet in paragraaf 3.3.2 vermeld worden dat op het aanleggen van nieuw oppervlaktewater (ter compensatie van verharding) de keur van het waterschap van toepassing is.

dit zal worden toegevoegd

- In het plan moet worden opgenomen dat er geen uitloogbare bouwmaterialen (koper, zink en lood) mogen worden gebruikt

In de watertoets zal een nieuwe paragraaf 5.5 oppervlaktewater worden toegevoegd. Hierin wordt opgenomen: “Ter voorkoming van verontreiniging van oppervlaktewater zal bij de nieuwbouw geen uitloogbare bouwmaterialen (zoals koper zink en lood) worden gebruikt”

Samengevat komt de reactie van nr 7 brandweer en de reactie van de gemeente op het volgende neer:

- bij paragraaf 5.5 van de toelichting wordt alleen ingegaan op inrichtingen die onder het bevi vallen. Ook vermeld moet worden waar transport plaatsvindt van gevaarlijke stoffen en de aanwezigheid van buisleidingen.

De tweede zin onder par 5.5 kopje situatie plangebied zal worden vervangen door `Uit de quickscan blijkt dat in of nabij het plangebied qua externe veiligheid geen relevante inrichtingen, geen transportroutes voor gevaarlijke stoffen en belemmeringen door buisleidingen aanwezig zijn die binnen het toepassingskader van het BEVI vallen'.

- De brandweer wenst extra aandacht in het bestemmingsplan voor veiligheid. Bijvoorbeeld het in beeld brengen van de bereikbaarheid van hulpdiensten en beschikbaarheid van bluswatervoorzieningen.

Het bestemmingsplan richt zich op de ruimtelijke gevolgen van het bouwen van de woningen. Het bouwen van de woningen heeft geen gevolgen voor de genoemde onderwerpen waardoor opname in het bestemmingsplan niet relevant is.