Plan: | Oppad 2 |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1696.BP1600oppad22012-co00 |
Waterbeheer
In het plangebied wordt het waterbeheer gevoerd door het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, Waternet neemt daarbij de uitvoering van het waterbeheer voor zijn rekening. De rioleringstaak binnen het plangebied valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Wijdemeren. In het kader van de watertoets wordt over dit bestemmingsplan overleg gevoerd met de waterbeheerder.
Beleid
Op verschillende bestuursniveaus zijn de afgelopen jaren beleidsnota's verschenen aangaande de waterhuishouding, allen met als doel een duurzaam waterbeheer (kwalitatief en kwantitatief). Hieronder is een overzicht van de voor het projectgebied relevante nota's opgesomd. Het beleid van het Waterschap wordt nader behandeld.
Europa:
Nationaal:
Provinciaal:
Waterschapsbeleid
In het Waterbeheerplan 2010-2015 beschrijft het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) haar drie hoofdtaken zorg voor veiligheid achter de dijken, zorg voor voldoende water en zorg voor schoon water. Daarnaast voert AGV in zijn beheersgebied taken uit die de waterschappen aanduiden als maatschappelijke neventaken. Voor AGV zijn dat vaarweg- en nautisch beheer, faciliteren van het recreatief medegebruik van wateren en dijken, zorg voor natuurwaarden en bevordering van cultuurhistorische, landschappelijke, en architectonische waarden. De beleidsvoorbereidende, uitvoerende en administratieve taken heeft AGV opgedragen aan de stichting Waternet. Dit waterbeheerplan gaat over de waterschapstaken van AGV, waarbij AGV wel steeds het oog houdt op de samenhang van deze taken met het geheel van waterketen- en watersysteemtaken, ofwel de watercyclus. Tevens geeft dit waterbeheerplan uitvoering aan de opgaven vanuit de KRW en vanuit het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW-actueel).
In de Handleiding Watertoets & Vergunningverlening uit 2003 van het Hoogheemraadschap zijn de uitgangspunten aangegeven voor het afstemmen van ruimtelijke plannen op het watersysteem. Het Hoogheemraadschap gaat bij de ontwikkeling van nieuwe stedelijke functies uit van een compensatie-eis van 10% open water of zoveel als uit een nadere berekening nodig blijkt. In hooggelegen infiltratiegebieden geldt geen verplichting tot de aanleg van open water als compensatie voor de toename van verhard oppervlak. In plaats daarvan dient de initiatiefnemer voldoende tijdelijk bergend oppervlak te creëren en daarnaast voorzieningen waarmee schoon regenwater in de ondergrond kan infiltreren. Verder is op dit moment het Handboek Hemelwater van toepassing.
In de huidige situatie is het plangebied grotendeels verhard. Aan de noordzijde van het plangebied is bebouwing aanwezig. Het overige deel van het plangebied is ingericht als parkeerterrein.
Het plangebied heeft een oppervlakte van circa 2.920 m2.
In de huidige situatie is er een verhard oppervlak van 2.137m2
In de nieuwe situatie is er een verhard oppervlak van 1.541 m2
Met de herinrichting van het terrein naar woongebied neemt de oppervlakte verhard terrein dus af. Bij de ontwikkeling van het plangebied bestaat er dus geen verplichting tot de aanleg van watercompensatie.
Afkoppelen hemelwater
Bij de verdere uitwerking van dit plan tot een bouwplan zal het afkoppelen van regenwater het uitgangspunt zijn. Het schone hemelwater afkomstig van schone oppervlakken - zoals het dak - zoveel mogelijk infiltreren in de bodem of worden afgevoerd via een gescheiden rioolstelsel.
Om verontreiniging van afstromend hemelwater, oppervlaktewater en grondwater te voorkomen zal duurzaam te bouwen als uitgangspunt worden nagestreefd. Dit houdt concreet in het voorkomen van het gebruik van uitlogende materialen zoals lood, zink, koper, bitumineuze materialen en geïmpregneerd hout.
Waterkering
Een aantal dijken in de omgeving heeft volgens de Keur van het Hoogheemraadschap een waterkerende functie. De Oud-Loosdrechtsedijk heeft deze functie niet. Er is dus geen belang van een waterkering in het geding.
Het verminderen van het verhard oppervlak, en het afkoppelen van het schoon regenwater komt de waterhuishuidkundige situatie ten goede. Het aspect waterhuishuiding staat de beoogde ontwikkeling niet in de weg.